Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελον Μασκ: Σε «λογικά επίπεδα» επιστρέφουν οι τιμές του λιθίου

«Τρελάθηκαν αλλά ξαναβρίσκουν τα λογικά τους» οι τιμές του πολυτιμότερου μετάλλου για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, δηλώνει το αφεντικό της Tesla. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα ρίξει κι άλλο τις τιμές, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους της.

Ελον Μασκ: Σε «λογικά επίπεδα» επιστρέφουν οι τιμές του λιθίου

Μετά τον πονοκέφαλο που προκάλεσε πέρυσι η αύξηση των τιμών του λιθίου, μετάλλου απαραίτητου για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, ο Έλον Μασκ δηλώνει ότι σήμερα αισθάνεται μια κάποια ανακούφιση.

«Οι τιμές του λιθίου αποτρελάθηκαν για λίγο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, μετά την ανακοίνωση των «μαζεμένων» οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2ο τρίμηνο. Αφού πέρυσι οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων κατέστησαν δύσκολη τη μείωση του κόστους, ο Μασκ είπε ότι τώρα «βλέπει κάτι σαν αποπληθωριστικές πιέσεις».

Οι κινεζικές τιμές του ανθρακικού λιθίου, μιας ραφιναρισμένης μορφής του μετάλλου, έχουν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με την κορύφωσή τους στα μέσα Νοεμβρίου, καθώς μειώθηκε η πίεση της προσφοράς. Το νικέλιο και το κοβάλτιο, που χρησιμοποιούνται επίσης στις μπαταρίες, έχουν επίσης πτώση.

Η μείωση των τιμών των εμπορευμάτων μεταφράζεται σε χιλιάδες δολάρια ανά όχημα, είπε ο Karn Budhiraj, αντιπρόεδρος εφοδιαστικής αλυσίδας της Tesla. Για να κλειδώσει το χαμηλότερο κόστος, η εταιρεία επεκτείνει ορισμένες συμβάσεις σταθερής τιμής με προμηθευτές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είπε.

H Tesla ανέφερε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους το δεύτερο τρίμηνο και ο Μασκ δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να μειώνει τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων, εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v