Γκάζι στις πωλήσεις ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες

Οικονομολόγοι και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πώληση ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες θα ενίσχυε τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό.

Γκάζι στις πωλήσεις ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία συρρίκνωσης των τεράστιων χαρτοφυλακίων ομολόγων τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και οικονομολόγους, οι οποίοι λένε ότι αυτό θα ενίσχυε τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό και θα δημιουργούσε χώρο για να αγοράσουν ξανά περιουσιακά στοιχεία στην επόμενη κρίση.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν το κύριο εργαλείο για τις κεντρικές τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού και τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια ξανά αυτή την εβδομάδα, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει το παράδειγμά τους τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, έχουν επίσης αρχίσει να μειώνουν τις θέσεις τους σε ομόλογα, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT), η οποία συρρικνώνει το μέγεθος των ισολογισμών τους. Η ΕΚΤ και η BoE εξακολουθούν να κατέχουν πάνω από το 25% του ανεξόφλητου χρέους των κυβερνήσεών τους, ενώ η Fed κατέχει το 20%, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από τους Financial Times.

Αυτή η διαδικασία QT, η οποία ξεκίνησε πέρυσι, μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί σχετικά ομαλά, με λίγες ενδείξεις αναστάτωσης στις αγορές ομολόγων. Αυτό δίνει στους οικονομολόγους και σε ορισμένα ανώτερα στελέχη κεντρικών τραπεζών περισσότερη εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσε να επιταχυνθεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Ο Mark Wall, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, δήλωσε ότι «θα ήταν λογικό για την ΕΚΤ να αρχίσει να σκέφτεται το επόμενο βήμα στη σταδιακή άρση του διευρυμένου ισολογισμού της», προσθέτοντας ότι αυτό «θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική για την ενίσχυση της αξιοπιστίας περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων».

Ο Paul Hollingsworth, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της BNP Paribas, δήλωσε: «Αν και δεν πιστεύουμε ότι επίκειται απόφαση, πιο επιθετικά μέλη της ΕΚΤ μπορεί να είναι πρόθυμα να δεχτούν χαμηλότερο τερματικό επιτόκιο, εάν επιτρέψει την επιτάχυνση του QT».

Ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος για το σταθερό εισόδημα στην T Rowe Price, είπε ότι το QT είναι «ένας ακόμη τρόπος για να μειώσουμε τη ζήτηση από την οικονομία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v