Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο βαθιά σε ύφεση οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Υποχώρησε η ζήτηση στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, ενώ η εργοστασιακή παραγωγή έκανε τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η Covid-19. Τι έδειξε η έρευνα για τον Ιούλιο.

Πιο βαθιά σε ύφεση οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη βάθυνε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ μειώθηκε ενώ η εργοστασιακή παραγωγή έκανε τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η COVID-19, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της Hamburg Commercial Bank (HCOB) για το μπλοκ, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στο 48,9 τον Ιούλιο από τις 49,9 μονάδες του Ιουνίου.

Η μέτρηση βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και είναι χαμηλότερη από όλες τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters - οι αναλυτές προέβλεπαν μέτρια πτώση στο 49,7.

«Η μεταποίηση συνεχίζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ευρωζώνης. Οι παραγωγοί μείωσαν ξανά την παραγωγή τους με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Ιούλιο, ενώ η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών εξακολουθεί να επεκτείνεται, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό,τι νωρίτερα φέτος», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, της Hamburg Commercial Bank.

«Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα κινηθεί περαιτέρω σε έδαφος συρρίκνωσης τους επόμενους μήνες, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να χάνει δυναμική».

Ο PMI του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,1 από 52,0, σημείο που είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο και χαμηλότερο από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 51,5.

Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τις τιμές και συνεπώς μειώνουν τις δαπάνες. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων για υπηρεσίες έπεσε κάτω από το ουδέτερο σημείο για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Ήταν 48,5 αυτόν τον μήνα και 51,0 τον Ιούνιο.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στο 42,7 από 43,4. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια μικρή άνοδο στο 43,5.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί το σύνθετο PMI, έπεσε στο 42,9 από 44,2 - ένα χαμηλό που δεν έχει σημειωθεί εδώ και τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v