Τη σκιώδη τράπεζα του Adani αγοράζει αμερικανικό private equity fund

Η Bain Capital εξαγοράζει ολόκληρο το μερίδιο του Ινδού μεγιστάνα στην Adani Capital, αποβλέποντας σε οφέλη από τη δυναμική ινδική αγορά. Επιπλέον επενδύσεις 170 εκατ. δολ.

Τη σκιώδη τράπεζα του Adani αγοράζει αμερικανικό private equity fund

Ο αμερικανικός όμιλος private equity Bain Capital συμφώνησε να αγοράσει ολόκληρο το μερίδιο του Ινδού δισεκατομμυριούχου Gautam Adani στη λεγόμενη σκιώδη τράπεζά του, καθώς ο δισεκατομμυριούχος των υποδομών επικεντρώνεται στις βασικές επιχειρήσεις του μετά την τρομακτική επίθεση short-seller που δέχτηκε προ μηνών.

Η Bain δεν αποκάλυψε πόσο πλήρωσε για το μερίδιο 90% που κατέχει ο Adani στην Adani Capital και στην Adani Housing Finance, αλλά είπε ότι θα επενδύσει επιπλέον 170 εκατομμύρια δολάρια μέσω πρωτογενούς κεφαλαίου και χρέους για να μετατρέψει τον μη τραπεζικό δανειστή σε «αυτοδύναμη εταιρεία».

Είναι η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας πουλά ολόκληρο μερίδιο σε εταιρεία από τον Ιανουάριο, όταν η short seller Hindenburg Research δημοσίευσε την καταγγελτική της έκθεση για τον όμιλο Adani αποκαλύπτοντας λογιστικές απάτες και χειραγώγηση τιμών της μετοχής. Ο Adani αρνείται τις κατηγορίες.

Η πώληση αντικατοπτρίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity) βλέπουν δυνατότητες ανάπτυξης στη σκιώδη τραπεζική, καθώς τα αυξανόμενα εισοδήματα και η επέκταση της οικονομίας ενισχύουν τον δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων στην Ινδία.

Η σκιώδης τράπεζα Adani Capital, που μετρά έξι χρόνια ζωής και ειδικεύεται σε δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η εταιρεία παροχής στεγαστικών δανείων Adani Housing Finance ανήκαν προηγουμένως στην εταιρεία χαρτοφυλακίου Adani Finserve Private.

Ο Gaurav Gupta, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης της Macquarie, θα συνεχίσει ως διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής, διατηρώντας το μερίδιο 10% που κατέχει στις επιχειρήσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία. Ο Gupta «ήθελε να γίνει επιχειρηματίας και τον στήριξα», δήλωσε ο Adani, μεταδίδουν οι Financial Times. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπαίνει τώρα ένας αξιόπιστος επενδυτής, όπως η Bain Capital».

Η τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της Ινδίας - η οποία εκτείνεται από την εξόρυξη άνθρακα έως τα data centres και τα τηλεοπτικά κανάλια - ανασυγκροτείται από τη στιγμή που η έκθεση του short seller εξάλειψε 150 δισ. δολάρια από την αγοραία αξία των εισηγμένων εταιρειών του, ρίχνοντάς τες στο χαμηλότερο σημείο τους και αναγκάζοντας τον Adani να ακυρώσει μια πώληση μετοχών 2,4 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v