Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στα κέρδη της Exxon Mobil

Καθαρά έσοδα 7,9 δισ. δολαρίων για τον αμερικανικό κολοσσό, έναντι ρεκόρ 17,9 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν εκτοξεύονταν τα κέρδη για τον πετρελαϊκό κλάδο. Τρίτη διαδοχική πτώση και στροφή στα ορυκτά καύσιμα.

Βουτιά στα κέρδη της Exxon Mobil

Tα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil μειώθηκαν στο μισό, μετά την πτώση των τιμών του αργού.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Αμερικής ανέφερε καθαρά έσοδα 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο, έναντι κερδών ρεκόρ 17,9 δισ. δολ. που σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη πτώση στα κέρδη - η μεγαλύτερη από το κραχ της αγοράς πετρελαίου το 2014-2016 - εν μέσω ασθενέστερων τιμών φυσικού αερίου και συρρίκνωσης των αποδόσεων από τις πωλήσεις καυσίμων.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη 1,94 δολ. ανά μετοχή ήταν 6 σεντς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Η Exxon δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εξαγοράζει μετοχές με σταθερό ρυθμό, παρά την ολίσθηση των ταμειακών ροών και την πρόσφατα ανακοινωθείσα αγορά-μαμούθ της Denbury, ύψους 4,9 δισ. δολαρίων.

Η απόδοση της εταιρείας ήταν χειρότερη απ' ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές. Η τελευταία φορά που τα κέρδη του πετρελαϊκού γίγαντα μειώθηκαν για τρεις συνεχόμενες περιόδους ήταν πριν από επτά χρόνια. Οι μετοχές υποχωρούν περίπου 1,8% στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης.

Η Exxon ακολούθησε τη Shell και την Total Energies σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων, καθώς ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και των φτωχών περιθωρίων διύλισης πετρελαίου επηρέασε ολόκληρο τον κλάδο.

Συνολικά, η Exxon κατέβαλε 8 δισ. δολάρια με τη μορφή εξαγορών και μερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αν και αυτές οι πληρωμές ξεπέρασαν τις ταμειακές ροές της περιόδου, η εταιρεία είχε αρκετά κεφάλαια συγκεντρωμένα από τα προηγούμενα τρίμηνα για να τις καλύψει.

Η στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου Ντάρεν Γουντς για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, παράλληλα με την ανάπτυξη επιχειρήσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κερδίζει δυναμική μετά από τον διετή εκτροχιασμό που προκάλεσε η πανδημία. Η παραγωγή αυξάνεται μετά από μια δεκαετία πτώσης, κυρίως λόγω των εξαιρετικά κερδοφόρων και ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στη Γουιάνα και τη Νότια Ακτή των ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων από την Exxon έρχεται σε έντονη αντίθεση με την πολιτική της Shell και της BP, που αναμένουν σταθερή παραγωγή για την υπόλοιπη δεκαετία, ακόμη και μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις ότι θα δαπανήσουν περισσότερα για ορυκτά καύσιμα. Η Chevron αναμένει επέκταση μόλις 3% ετησίως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v