Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AstraZeneca: Deal $1 δισ. με την Pfizer για νέες γονιδιακές θεραπείες

Αγοράζει portfolio θεραπειών για σπάνιες ασθένειες, ενώ ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα $22,3 δισ. παρά τη μείωση πωλήσεων στο μέτωπο του Covid. Στην πρώτη γραμμή τα νέα αντικαρκινικά φάρμακα.

AstraZeneca: Deal $1 δισ. με την Pfizer για νέες γονιδιακές θεραπείες

Η βρετανική AstraZeneca αγοράζει χαρτοφυλάκιο γονιδιακών θεραπειών για σπάνιες ασθένειες από την αμερικανική Pfizer, σχεδιάζοντας τους νέους τομείς της μελλοντικής της ανάπτυξης.

Η συμφωνία των δύο κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια, πλέον των κλιμακωτών δικαιωμάτων επί των πωλήσεων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το deal βασίζεται στην ήδη σημαντική επένδυση της Astra σε επιχειρήσεις σπάνιων ασθενειών, καθώς το 2021 αγόρασε την αμερικανική Alexion έναντι 39 δισ. δολαρίων.

Υπάρχουν πάνω από 7.000 γνωστές σπάνιες ασθένειες, το 80% των οποίων πιστεύεται ότι προκαλούνται από γενετική μετάλλαξη. Οι τομείς που στοχεύει η νέα εξαγορά από την Pfizer αφορούν γενετικές ασθένειες στο ήπαρ, την καρδιά, τους μυς, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά.

Η συναλλαγή θα επιταχύνει τις φιλοδοξίες της Astra να αναπτυχθεί σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριό σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Πιστεύουμε ότι η κυτταρική θεραπεία θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της ιατρικής στο μέλλον, απέναντι στον καρκίνο και όχι μόνο», είπε.

Η μετοχή της Astra σημείωσε άνοδο πάνω από 3% στο Λονδίνο.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης πωλήσεις και κέρδη δεύτερου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, ανακοίνωσε αύξηση 25% στα βασικά κέρδη ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν 4% στα 22,3 δισ. δολάρια, παρά τη μείωση κατά 2,2 δισ. δολ. από τα φάρμακα για τον Covid-19.

Η εταιρεία δεν ανέφερε πωλήσεις του Vaxzevria, του εμβολίου της για τον Covid-19, γράφει ο Guardian. Αντίθετα, τα αντικαρκινικά της φάρμακα αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 22%.

Σε μια περαιτέρω εξέλιξη, μετά από σχεδόν 14 χρόνια στην εταιρεία αποχωρεί το στέλεχος Μενέλαος Πάγκαλος (Mene Pangalos), επικεφαλής ερευνών βιοφαρμακευτικών προϊόντων. Θα τον διαδεχτεί η Σάρον Μπαρ, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στον βραχίονα της Alexion.

Παραμένουν ωστόσο τα ερωτήματα για την Astra, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Οι πωλήσεις και τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες, η εταιρεία διατήρησε αμετάβλητη την καθοδήγηση για το έτος, ωστόσο οι επενδυτές αναμένουν λεπτομερή αποτελέσματα από μια βασική δοκιμή για το φάρμακο datopotamab deruxtecan για τον καρκίνο του πνεύμονα, που θα μπορούσε να υποσκελίσει την τυπική χημειοθεραπεία ως θεραπευτική επιλογή.

Οι μετοχές της Astra και του συνεργάτη Daiichi Sankyo υποχώρησαν απότομα στις αρχές του μήνα, μετά από αρχικές ενδείξεις που έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου.

Ο Σοριό είπε, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα από τη βασική δοκιμή είναι θετικά, κάτι που θα φανεί «όταν δημοσιευτούν τα πλήρη δεδομένα».

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ «βλέπει θετικές προοπτικές για το προϊόν», πρόσθεσε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v