Comeback σε ανάπτυξη για την οικονομία της ευρωζώνης

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση. Με πολλά ερωτηματικά η έξοδος της Γερμανίας από τη χειμερινή ύφεση. Ανάπτυξη-έκπληξη για τη γαλλική οικονομία. Κατηφόρισε η Ιταλία.

Comeback σε ανάπτυξη για την οικονομία της ευρωζώνης

Η οικονομία της ευρωζώνης επέστρεψε στην ανάπτυξη ενώ οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται — ενισχύοντας τα πρώτα επιχειρήματα υπέρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου σημείωσε άνοδο 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα τις δύο προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα Δευτέρα. Έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους έκανε λόγο για αύξηση 0,2%.

Στάσιμη η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο του 2023, χωρίς τριμηνιαία αλλαγή στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, ανέφερε σήμερα Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές είχε προβλέψει ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση.

Oπως σημειώνει το Bloomberg, η Γερμανία βγήκε από τη χειμερινή ύφεση το δεύτερο τρίμηνο, αλλά με πολλά ερωτηματικά ως προς την κατάσταση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το ποσοστό για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε -0,1% από -0,3%.

Ανάπτυξη-έκπληξη για τη γαλλική οικονομία

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, προκαλώντας θετική έκπληξη καθώς οι φόβοι ύφεσης παραμένουν στην ευρωζώνη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, με στήριξη από την άνοδο των εξαγωγών, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του νομισματικού μπλοκ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, μετά την αύξηση κατά 0,1% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υπολόγιζαν επέκταση της τάξης του 0,1%.

Τα στοιχεία προκαλούν λίγη χαρά αφού η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την Πέμπτη μια επιδεινούμενη εικόνα για την ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Η Γερμανία - η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου - παλεύει ήδη για έξοδο από την ύφεση, ενώ η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στο μπλοκ ως σύνολο υποδηλώνει συρρίκνωση τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν από την παράδοση ενός κρουαζιερόπλοιου, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,4% και οι επενδύσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1%.

Αναπάντεχη συρρίκνωση για την οικονομία της Ιταλίας 

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το δεύτερο τρίμηνο, δείχνοντας πώς η αύξηση των επιτοκίων και η αδυναμία στις ξένες αγορές επηρεάζουν την παραγωγή.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες - πολύ χειρότερα από τη μηδενική ανάπτυξη που είχαν υπολογίσει οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η αρμόδια στατιστική υπηρεσία απέδωσε την πτώση στη μείωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ οι καθαρές εξαγωγές απέτυχαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Η βιομηχανία και η γεωργία επλήγησαν ιδιαίτερα.

Τα στοιχεία δείχνουν πώς η δραστηριότητα στην Ιταλία αρχίζει να υποφέρει από την αύξηση των επιτοκίων και την ανάκληση της δημοσιονομικής στήριξης: Το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v