Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ η Fitch, αντίδραση Γέλεν

Τέλος το «ΑΑΑ» για την υπερδύναμη μια δεκαετία από την υποβάθμιση στην οποία προχώρησε η S&P. Το βασικό επιχείρημα του οίκου και η αντίδραση Λευκού Οίκου και Γέλεν.

Υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ η Fitch, αντίδραση Γέλεν

Οι ΗΠΑ έχασαν την κορυφαία πιστοληπτική τους διαβάθμιση από την Fitch Ratings, μια κίνηση στην οποία προχώρησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία η S&P.

Ο οίκος υποβάθμισε τις ΗΠΑ από το AAA, μια κατάταξη που είχε από την Fitch τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η κίνηση έρχεται μετά τις μεγάλες πολιτικές μάχες για τον δανεισμό της χώρας και τις επαναλαμβανόμενες αντιπαραθέσεις για την αύξηση του ορίου χρέους. Ενώ το πιο πρόσφατο νομοθετικό αδιέξοδο επιλύθηκε, παραμένει ένα πιθανό ζήτημα ανησυχίας στο μέλλον.

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε σχέση με τους ομοτίμους με βαθμολογία «ΑΑ» και «ΑΑΑ» τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Fitch είχε προειδοποιήσει στις 24 Μαΐου ότι υπήρχε κίνδυνος υποβάθμισης. Οι ΗΠΑ αξιολογούνται πλέον με AA+ από την Fitch, ένα βήμα κάτω από το AAA, και ο οίκος έχει «σταθερή προοπτική» για τη χώρα.

Η Moody's Investors Service αξιολογεί επί του παρόντος τις ΗΠΑ στην βαθμίδα Aaa, την κορυφαία αξιολόγησή του. Η S&P Global Ratings δίνει βαθμολογία AA+, επίσης μια βαθμίδα κάτω από το ΑΑΑ, έχοντας αφαιρέσει την κορυφαία βαθμολογία του το 2011 μετά από μια προηγούμενη κρίση ανώτατου ορίου χρέους.

Η αμερικανική προεδρία εξέφρασε τη «διαφωνία» της για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του δημοσίου των ΗΠΑ. «Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σε δελτίο Τύπου το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, προσθέτοντας πως «αψηφά την πραγματικότητα το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο πρόεδρος [Τζο] Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο».

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απάντησε στην υποβάθμιση, χαρακτηρίζοντάς την «αυθαίρετη» και «ξεπερασμένη». «Διαφωνώ έντονα με την απόφαση του Fitch Ratings. Η μεταβολή (...) είναι αυθαίρετη και βασισμένη σε παρωχημένα στοιχεία», τόνισε η κυρία Γέλεν, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

Οι αγορές ομολόγων ήταν κλειστές τη στιγμή της ανακοίνωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v