Απαγορεύει τις εξαγωγές ελαιόλαδου η Τουρκία

Ανευ προηγουμένου η απόφαση. Μέχρι πότε θα ισχύει. Oι τιμές παραγωγού και αγοράς έχουν εκτοξευθεί κατά 102% στην Τουρκία από τον Ιούνιο. Ετήσια άνοδος 72% για τις τιμές στην Ελλάδα.

Απαγορεύει τις εξαγωγές ελαιόλαδου η Τουρκία

Η Τουρκία έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα και βαρελιών ελαιολάδου μέχρι την περίοδο συγκομιδής τον Νοέμβριο.

H κίνηση έρχεται ως απάντηση στην καταστροφική ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη, η οποία οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα και άνοδο της τιμής του ελαιολάδου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου και το δημοσίευμα του Middle East Eye, οι τιμές παραγωγού και αγοράς έχουν εκτοξευθεί κατά 102% στην Τουρκία από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία καταγράφηκε άνοδος κατά 84%, στην Ιταλία 58% και στην Ελλάδα 72%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανέφερε ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, τους σημαντικότερους παραγωγούς στον κόσμο, μειώθηκε κατά 20% την περίοδο 2022-2023 λόγω της ξηρασίας. Αντίθετα, η παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό 62% την ίδια περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v