Μπάρκιν (Fed): Η μειώση του πληθωρισμού δημιουργεί ελπίδες για «ομαλή προσγείωση»

Θετικό σημάδι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Τόμας Μπάρκιν.

Μπάρκιν (Fed): Η μειώση του πληθωρισμού δημιουργεί ελπίδες για «ομαλή προσγείωση»

H μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο αποτελεί μια ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιτύχει μια «ομαλή προσγείωση», επαναφέροντας τη σταθερότητα των τιμών χωρίς ύφεση, δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed, Τόμας Μπάρκιν

«Είναι ακόμα πιθανό ο πληθωρισμός να ομαλοποιηθεί σύντομα και η οικονομία να αποφύγει ένα επιπρόσθετο τραύμα» τόνισε ο Μπάρκιν σε ομιλία του στη Βιρτζίνια. 

«Αναμφίβολα, η μέτρηση του πληθωρισμού τον περασμένο μήνα ήταν καλή και ευελπιστώ ότι ήταν ένα σημάδι. Οπωσδήποτε, ο στόχος της Fed δεν είναι να προκαλέσει ύφεση. Είναι να μειώσει τον πληθωρισμό, σε ευθυγράμμιση με την εντολή μας» πρόσθεσε. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Μπάρκιν σημείωσε επίσης ότι είναι πιθανή περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς λήγουν μια σειρά από προγράμματα στήριξης που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επειδή ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων αργεί να εμφανιστεί. 

Σε δηλώσεις που έκανε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Κομητείας του Μοντγκόμερι, ο Μπάρκιν επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα επιδείξουν αποφασιστικότητα στη μάχη κατά του πληθωρισμού. «Μαθάμε τη δεκαετία του 1970 ότι αν δεν θέσεις υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, επιστρέφει πιο ισχυρός» σημείωσε. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι οικονομολόγοι προβλέπουν εσφαλμένα ύφεση από την περασμένη χρονιά αλλά οι περισσότερες οικονομικές κάμψεις δεν είναι αναμενόμενες και είναι αποτέλεσμα κάποιου σοκ. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v