Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xιου Πιλ (BoE): Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να μείνουν στα ύψη

Η προσδοκία μας αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα υποχωρήσει περίπου στο 10% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας.

Xιου Πιλ (BoE): Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να μείνουν στα ύψη

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Xιού Πιλ, προειδοποίησε ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να μην υποχωρήσουν σημαντικά από τα τρέχοντα πολύ υψηλά επίπεδα παρά τη βουτιά στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Ο Πιλ προέβλεψε ότι «σημαντικές» πτώσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων θα περάσουν τελικά τους αγοραστές, αν και αυτό μπορεί απλώς να σημαίνει επιβράδυνση της αύξησης των τιμών αντί να οδηγήσει σε πτώση του κόστους των προϊόντων.

«Δυστυχώς, οι μέρες που θα δούμε τις τιμές των τροφίμων να πέφτουν – φαίνεται να είναι κάτι που μπορεί να μην το δούμε για λίγο ακόμη στο μέλλον», είπε ο Πιλ τη Δευτέρα.

«Η προσδοκία μας αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα υποχωρήσει περίπου στο 10% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο έτος», είπε. «Αυτό εξακολουθεί να μην είναι ένα πολύ άνετο επίπεδο» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Πιλ είπε ότι πολλές από τις αυξήσεις επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει η BOE από το 2021 δεν έχουν επηρεάσει ακόμα την οικονομία, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος τα επιτόκια να έχουν ήδη ανέβει πολύ ψηλά και επίσης ότι μπορεί να χρειαστεί να ανέβουν ξανά.

Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και ότι η BOE αναμένει να πέσει στο 5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να επιστρέψει στον στόχο του 2% έως το πρώτο εξάμηνο του 2025.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v