Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο χαράτσι 20% στις εισαγωγές χρυσού από την Αγκυρα

Στο στόχαστρο οι εισαγωγές χρυσών κοσμημάτων. Ποια προϊόντα εξαιρούνται από την πρόσθετη φορολόγηση. Προς επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές, γράφει το Anadolu.

Νέο χαράτσι 20% στις εισαγωγές χρυσού από την Αγκυρα

Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσθετη επιβάρυνση 20% στις εισαγωγές χρυσών κοσμημάτων για να μειώσει τις εισαγωγές χρυσού, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Τρίτη.

Η απόφαση αναφέρει ότι επιπλέον 20% θα προστεθεί στην τιμή όλων των χρυσών κοσμημάτων και μεταλλικών προϊόντων με επιμετάλλωση πολύτιμων μετάλλων, με εξαίρεση εκείνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία.

Η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι μεγάλες εισαγωγές χρυσού και ενέργειας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και να αυξήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα, η Αγκυρα σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν στις εισαγωγές ακατέργαστου χρυσού, ανέφερε τη Δευτέρα το πρακτορείο Anadolu. Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου θα ολοκληρώσουν σύντομα τις νομοθετικές εργασίες για το μέτρο, ανέφερε το Anadolu.

Οι εισαγωγές χρυσού της Τουρκίας αυξήθηκαν 5,1% σε σχεδόν 217 δισ. δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές μη επεξεργασμένου χρυσού αυξήθηκαν κατά 180% ετησίως στα 19,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ την ίδια περίοδο.

Οι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν σε μαζικές αγορές χρυσού για να προστατευθούν από τη συνεχή υποβάθμιση της τουρκικής λίρας. Οπως έγραψε το Euro2day.gr, καταγράφηκαν αγορές πάνω από 110 τόνων χρυσού μέσω απευθείας διμερών συναλλαγών (over the counter) σε μόλις ένα τρίμηνο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v