Διορθωτική κίνηση από Ιταλία στο φόρο για τα τραπεζικά υπερκέρδη

Ανώτατο όριο στο 0,1% του ενεργητικού βάζει η κυβέρνηση Μελόνι καθώς σε μια ημέρα εξαϋλώθηκε κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο.

Διορθωτική κίνηση από Ιταλία στο φόρο για τα τραπεζικά υπερκέρδη

Η ιταλική κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει σε ότι αφορά την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δηλώνοντας ότι θα εισαγάγει ένα ανώτατο όριο για να περιορίσει το αντίκτυπο σε πολλές τράπεζες, καθώς προσπαθεί να κατευνάσει τις αγορές μετά την χθεσινή απώλεια χρηματιστηριακής αξίας 10 δισ. ευρώ.

Η εισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού μιας εταιρείας και οι τράπεζες που έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια που προσφέρονται στους καταθέτες «δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο ως συνέπεια του κανόνα», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι μετοχές υποχώρησαν μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι αργά τη Δευτέρα για επιβολή εισφοράς 40% στα επιπλέον κέρδη των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι και η ομάδα του πέρασαν όλη την Τρίτη δουλεύοντας στις λεπτομέρειες του μέτρου και προσπαθώντας να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κίνησης του Σαλβίνι, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις.

Οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας ανέτρεψαν ορισμένες από τις απώλειες της Τρίτης το πρωί της Τετάρτης, με τις μετοχές της Unicredit SpA να σημειώνουν άνοδο 2,3% και την Intesa Sanpaolo SpA κατά 2%. Ο δείκτης FTSE Italia All-Share Banks Index σημείωσε άνοδο 2,2%. Ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 5% την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v