Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνικό ράλι 28% στην τιμή του φυσικού αερίου

Πάνω από τα 38 ευρώ η μεγαβατώρα κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας. Οι γεμάτες αποθήκες και ο φόβος για το χειμώνα.

Ξαφνικό ράλι 28% στην τιμή του φυσικού αερίου

Αύξηση άνω του 28% καταγράφεται σήμερα στην τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας που αποτελεί το βαρόμετρο για τις τιμές στην Ευρώπη. Κινείται πάνω από τα 39 ευρώ η μεγαβατώρα έχοντας ξεκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση από τα 31 ευρώ. 

Παράγοντες όπως η χαμηλή ζήτηση και τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης εγκαταστάσεων διατήρησαν την αβεβαιότητα στην αγορά. Παρόλα αυτά, οι αποθήκες καυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περισσότερα από 87% πλήρης — το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί για αυτήν την εποχή του χρόνου.

«Κάντε εξοικονόμηση»

Η EON SE δηλώνει ότι η αγορά ενέργειας της Ευρώπης εξακολουθεί να κινδυνεύει από εκτίναξη των τιμών αυτόν τον χειμώνα και προέτρεψε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο και ενέργεια.

«Υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς, όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής», δήλωσε η εταιρεία στην παρουσίαση κερδών του πρώτου εξαμήνου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από επίπεδα ρεκόρ πέρυσι και οι αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες ενόψει του χειμώνα. Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας προειδοποίησε ότι εάν γεγονότα όπως οι απρογραμμάτιστες ελλείψεις εφοδιασμού συμπέσουν με το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

Η EON είπε επίσης ότι αύξησε τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση, κάτι που θα βοηθήσει επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία. Δαπάνησε περίπου 2,4 δισ. ευρώ σε υποδομές το πρώτο εξάμηνο του 2023 —αύξηση 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος— και επιβεβαίωσε το επενδυτικό σχέδιο πλήρους έτους ύψους περίπου 5,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v