Τζιμ Ο'Νιλ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κρατήσουν τα επιτόκια κοντά στο 5%

Πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια κοντά στο 5% στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, τόνισε ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management.

Τζιμ ΟΝιλ: Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κρατήσουν τα επιτόκια κοντά στο 5%

O βετεράνος οικονομολόγος Τζιμ Ο'Νιλ εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να κρατήσουν τα επιτόκια κοντά στο 5% στις μεγάλες οικονομίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένει η αγορά. 

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να προβούν σε μειώσεις επιτοκίων στο κοντινό μέλλον και ο Ο'Νιλ συμφωνεί ότι οι περικοπές επιτοκίων δεν βρίσκονται στο τραπέζι. «Πρέπει να πω ότι για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του δομικού πληθωρισμού και με όλο αυτό το πλεόνασμα τόνωσης που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό» τόνισε στο CNBC. 

«Δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτή την άποψη ότι τα επιτόκια θα πρέπει αυτόματα να αρχίσουν να μειώνονται και πάλι για να έχουμε έναν μόνιμα πιο ισορροπημένο κόσμο από οικονομική άποψη. Πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια κοντά στο 5% στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου» ανέφερε. 

Ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs Asset Management και σύμβουλος της Chatham House υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι σε καλό σημείο για να αποφύγουν μια ύφεση, επισημαίνοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές. 

«Δεδομένου ότι κάποιες από τις δυνάμεις που αντιμάχεται η Fed έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται, πιστεύω ότι είναι εύλογο ότι το κλίμα και η αντίδραση αυτή στις αγορές πιθανότατα θα συνεχιστεί για λίγο ακόμα» σημείωσε. 

«Πιστεύω ότι η τάση του πληθωρισμού βελτιώνεται» υπογράμμισε. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v