Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Το πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σε δύο χρόνια

Στο επίκεντρο της νέας ομάδας στην κεντρική τράπεζα της χώρας που διόρισε ο Τ. Ερντογάν έχει βρεθεί η θεραπεία του χρόνιου ελλείμματος, με τη λήψη μέτρων, υπό το πρίσμα μιας διαφορετικής προσέγγισης της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Τουρκία: Το πρώτο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σε δύο χρόνια

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας βρέθηκε σε πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η άνθηση του τουρισμού και η χαμηλότερη επιβάρυνση από τις εισαγωγές ενέργειας βοήθησαν να μετριαστούν οι πιέσεις στην οικονομία, όσο είναι σε εξέλιξη αλλαγές στην οικονομική και νομισματική πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κεντρική τράπεζα την Παρασκευή, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που καταγράφει τις εμπορικές και επενδυτικές ροές με τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσίασε πλεόνασμα 674 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε πλεόνασμα ήταν τον Οκτώβριο του 2021.

Η στροφή αυτή έρχεται να προστεθεί στην απότομη αλλαγή προσέγγισης υπό τη νέα ομάδα χάραξης νομισματικής πολιτικής που διόρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαράσοντας νέα ρότα στην πορεία της τουρκικής οικονομίας των 900 δισ. δολ., σχολιάζει το Bloomberg.

Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η θεραπεία του χρόνιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, με τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης και του ρυθμού αύξησης των δανείων με πιο συμβατικά μέτρα, όπως τα υψηλότερα επιτόκια.

Η οικονομία ήταν επιρρεπής σε πληθωριστικές κρίσεις, ωθώντας τους πολίτες να συρρέουν στον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι των εκρηκτικών τιμών. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση για χρυσό, η οποία επιβραδύνει τις εξωτερικές οικονομικές συναλλαγές της Τουρκίας.

Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 50% και η λίρα παραμένει υπό πίεση να υποτιμηθεί, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v