Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων περιμένει η αγορά από την ΕΚΤ

Παρά τα σημάδια κορύφωσης των πληθωριστικών πιέσεων δημοσκόπηση δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν μια ακόμα κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα το Σεπτέμβριο.

Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων περιμένει η αγορά από την ΕΚΤ

Χωρίς να συγκινούνται από τις πρόσφατες ενδείξεις ότι η πίεση του πληθωρισμού υποχωρεί, οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια ακόμα, τελική, αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τη στρατηγική τους. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα εξεταστεί η 10η συνεχόμενη αύξηση ή μια παύση.

Από την τελευταία φορά που συνεδρίασε η κεντρική τράπεζα, έρευνα της ΕΚΤ έχει δείξει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός - μια μέτρηση που παρακολουθούσαν προσεκτικά - πιθανότατα έχει κορυφωθεί. Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση σε καταναλωτές αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών στις 20 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παραμένουν πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι αγορές χρήματος επί του παρόντος τιμολογούν πιθανότητα 70% για αύξηση της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Εκτός από τον πληθωρισμό, οι προειδοποιήσεις για οικονομική αδυναμία γίνονται όλο και πιο δυνατές. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φ. Πανέττα προέτρεψε αυτόν τον μήνα να επιδειχτεί σύνεση «στη βαθμονόμηση της νομισματικής μας πολιτικής, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε άσκοπα την οικονομική δραστηριότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v