Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροχιά συρρίκνωσης για τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρώπη

Ο σύνθετος PMI που θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε στο 47 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020. Συρρίκνωση καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών

Τροχιά συρρίκνωσης για τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρώπη

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη έχει βαθύνει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυτό το μήνα, οπότε καταγράφεται ευρεία πτώση σε ολόκληρη την περιοχή, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο flash Composite Purchasing Managers' Index (PMI) της S&P Global που θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε στο 47 τον Αύγουστο από το 48,6 του Ιουλίου, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2020. Είναι πολύ κάτω από το όριο του 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και χαμηλότερο από όλες τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters που είχε προβλέψει μια ελαφρά πτώση στο 48,5.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,3 από 50,9, για πρώτη φορά φέτος κάτω από το σημείο που σηματοδοτεί συρρίκνωση, καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση από το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και περιορίζουν τις δαπάνες. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μέτρηση 50,5.

Η μεταποιητική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει από τα μέσα του 2022, αλλά η τελευταία έρευνα PMI έδωσε κάποια ελπίδα ότι το ναδίρ μπορεί να έχει περάσει. Ο γενικός δείκτης αυξήθηκε στο 43,7 από 42,7, η πρώτη του άνοδος σε επτά μήνες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v