Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη αύξηση επιτοκίων στο 25% στην Τουρκία

Αναπάντεχα μεγάλη αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας τη φιλόδοξη δέσμευση για περιορισμό του πληθωρισμού στο 5%.

Μεγάλη αύξηση επιτοκίων στο 25% στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επανέλαβε σήμερα τη δέσμευσή της να προχωρήσει στην απαιτούμενη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής σταδιακά, παρά την αύξηση του επιτοκίου repo μιας εβδομάδας κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%. 

«Η επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις για νομισματική και επιλεκτική ποσοτική σύσφιξη», αναφέρει η αρμόδια επιτροπή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, στην οποία προστέθηκαν τρία νέα μέλη.  Επανέλαβε δε τη δέσμευση για μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5% μεσοπρόθεσμα από το 47,83% στην παρούσα φάση. 

Η απόφαση προκάλεσε ράλι για το τουρκικό νόμισμα που βρέθηκε να ανατιμάται έως και 7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις 25,48 λίρες ανά δολάριο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα του ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν πιο συντηρητική αύξηση,  στο 20%.

Η κίνηση συνιστά την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας είναι έτοιμη να απομακρυνθεί από τις ανορθόδοξες πολιτικές - συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού - που υποστήριξε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v