Ασθενεί η γερμανική οικονομία, πλήθος τα σημάδια

Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η παραγωγή προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος. Νέο καμπανάκι από τον δείκτη του ινστιτούτου Ifo.

Ασθενεί η γερμανική οικονομία, πλήθος τα σημάδια

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι η οικονομία μόλις βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo μειώθηκε στο 85,7 από το αναθεωρημένο 87,4 τον προηγούμενο μήνα, κάτω από τη διάμεση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg. Μια ξεχωριστή έκθεση επιβεβαίωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε στάσιμο τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, επηρεασμένο από το εμπόριο.

Τα δεδομένα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης - που ήταν η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της περιοχής - δεν μπορούν να καταπνίξουν τις ανησυχίες ότι μια παρατεταμένη περίοδος αδυναμίας βρίσκεται προ των πυλών.

Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη χώρα της οποίας η παραγωγή προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος. Ο κλάδος είχε τον χειρότερο μήνα του τελευταίου εξάμηνου τον Ιούνιο και οι εργοστασιακές παραγγελίες - ένα μέτρο της μελλοντικής δραστηριότητας - αυξήθηκαν οριακά το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτή η εβδομάδα έφερε περισσότερα σημάδια αδυναμίας καθώς ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global (PMI) για τον Αύγουστο έπεσε στο 44,7 — το χαμηλότερο εδώ και πάνω από τρία χρόνια, με τις υπηρεσίες να συρρικνώνονται για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, δήλωσε πάντως σε συνέντευξη στο Bloomberg TV ότι με τον πληθωρισμό να είναι ακόμα πάνω από το 5%, είναι «πολύ νωρίς» για να σκεφτούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα. Ταυτόχρονα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι η Γερμανία μετατρέπεται για άλλη μια φορά στον «άρρωστο άνθρωπο της Ευρώπης».

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα προσαρμογής της γερμανικής οικονομίας», είπε. «Ναι, διανύουμε κάποιους, επιτρέψτε μου να πω, περίπλοκους μήνες. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά δεν είμαι πολύ απαισιόδοξος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v