Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνουν τα μηνύματα Πάουελ για τους επενδυτές

Το μοτό «υψηλότερα για περισσότερο» σε ό,τι αφορά τα επιτόκια στις ΗΠΑ και πώς προσαρμόζονται οι επενδυτικές στρατηγικές. Οι ημερομηνίες κλειδιά για την αποκρυπτογράφηση της στρατηγικής της Fed.

Τι σημαίνουν τα μηνύματα Πάουελ για τους επενδυτές

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έκανε ελάχιστα για να διώξει το φόβο «υψηλότερα για περισσότερο» (σ.σ. επιτόκια) που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, αναγκάζοντας ορισμένους επενδυτές να αναζητούν πιο προσεκτικά στοιχήματα σε περίπτωση που η οικονομία δεν μπορέσει να ξεφύγει από μια ύφεση του χρόνου.

Μιλώντας στην ετήσια συγκέντρωση της Fed άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων και τόνισε την εκπληκτική ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αν και αναγνώρισε τη μείωση του ρυθμού του πληθωρισμού το περασμένο έτος.

Αν και πιο ισορροπημένη από την ομιλία στο περσινό συμπόσιο στο Jackson Hole πρόσφερε ελάχιστη παρηγοριά σε όσους ήλπιζαν ότι η κεντρική τράπεζα θα έδινε σήμα για ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων το 2024, σχολιάζει το Reuters.

Για ορισμένους επενδυτές, η τοποθέτηση ενίσχυσε επίσης τις ανησυχίες για τον κίνδυνο τα επιτόκια να επιβαρύνουν τελικά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και να επιφέρουν πιθανή ύφεση, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα την αποφύγουν το 2023.

«Ο κίνδυνος ύφεσης είναι εκεί έξω για το 2024, και ως εκ τούτου θέλουμε να… βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε σε εταιρικό χρέος που βρίσκεται σε καλή θέση για να αντέξει μια ύφεση», δήλωσε η Cindy Beaulieu, διευθύνουσα σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Conning, η οποία διαχειρίζεται 205 δισ. δολάρια. «Αυτοί οι τύποι συναλλαγών είναι σημαντικοί αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με την προσπάθεια ανάληψης πρόσθετου πιστωτικού κινδύνου», είπε.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές την Παρασκευή είδαν ελάχιστη από την αστάθεια που συνόδευε την περσυνή ομιλία, όταν οι μετοχές βυθίστηκαν περισσότερο από 3,4%. Οι αποδόσεις του 10ετους treasury, που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές των ομολόγων, παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στο 4,233%, αν και βρίσκονται κοντά στα υψηλά 16 ετών που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι αποδόσεις των διετών τίτλων -οι οποίες συνδέονται στενότερα με τις προσδοκίες της νομισματικής πολιτικής- ανέβηκαν περίπου τέσσερις μονάδες βάσης.

Οι μετοχές - οι οποίες υποχώρησαν τον Αύγουστο καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων απείλησαν να αμβλύνουν τη γοητεία των μετοχών - ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής υψηλότερα με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 0,66%. 

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τους τελευταίους μήνες -που οφείλεται στα στοιχήματα ότι η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο ώστε να αποτρέψει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού- είναι εμφανής στην οικονομία των ΗΠΑ. Ωθησε τα επιτόκια στεγαστικών δανείων σε υψηλό 20 ετών.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι πολλά εξαρτώνται από τα στοιχεία των επόμενων εβδομάδων. Οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν στοιχεία για την αγορά εργασίας Αυγούστου την 1η Σεπτεμβρίου και στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Ο Πάουελ φαίνεται να αγοράζει χρόνο και να περιμένει να έρθουν περισσότερα δεδομένα ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για να συνεχίσουν την ομαλή τροχιά προσγείωσης», δήλωσε ο Άντερς Πέρσον, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στη Nuveen.

Η ύφεση

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούσαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν τις πιθανότητες ύφεσης το επόμενο έτος. Ένα τέτοιο σενάριο, θεωρητικά, θα ανάγκαζε τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα.

«Η προοπτική μιας "ήπιας προσγείωσης" είναι χαμηλότερη από σήμερα», δήλωσε ο Mike Sewell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price, ο οποίος προγραμματίζει να αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα το τέταρτο τρίμηνο καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να αποδυναμώνεται. «Περιμένουμε να "ραγίσουν" οι οικονομικές συνθήκες», είπε.

Οι επενδυτές τιμολογούσαν συνολικά περικοπή επιτοκίων κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, επίπεδο σχεδόν αμετάβλητο από τα στοιχήματα πριν από την ομιλία του Πάουελ, αλλά η πρώτη μείωση επιτοκίων μετατέθηκε για τον Ιούνιο από τον Μάιο.

Σίγουρα, το στοίχημα κατά της αμερικανικής οικονομίας αποδείχτηκε επικίνδυνο φέτος. Πολλές τράπεζες έχουν αντιστρέψει τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2023 τους τελευταίους μήνες, ενώ τα στοιχήματα για την οικονομική ανθεκτικότητα βοήθησαν να τροφοδοτηθεί ένα ράλι 15% στον S&P 500 από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

Ταυτόχρονα, πολλοί επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι αποδόσεις θα παραμείνουν υψηλές προς το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v