BoE: Τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά, λέει ο Νo 2 της Τράπεζας της Αγγλίας

«Σε περιοριστικό έδαφος για κάποιο διάστημα ακόμα», δήλωσε στο Τζάκσον Χολ ο Μπεν Μπρόντμπεντ, μένοντας σε γραμμή... Fed και ΕΚΤ. «Οι πιέσεις που ανέβασαν τους μισθούς θα εξαφανιστούν πιο αργά απ' ό,τι εμφανίστηκαν».

BoE: Τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά, λέει ο Νo 2 της Τράπεζας της Αγγλίας

Τα επιτόκια στη Βρετανία πιθανώς θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά «για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μπεν Μπρόντμπεντ, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να περιορίσει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Ο Μπρόντμπεντ είπε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών -όπως η πίεση στους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς, που οδήγησε σε αύξηση ρεκόρ στους μισθούς- είναι απίθανο να εξαφανιστούν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν. 

«Ως εκ τούτου, η νομισματική πολιτική μπορεί κάλλιστα να πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου οικονομικής πολιτικής που διεξάγεται στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.

Η BoE ανακοίνωσε προ ημερών ότι το κόστος δανεισμού ήταν πιθανό να παραμείνει υψηλό για κάποιο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας επιτόκια για 14η συνεχόμενη φορά.

Χτυπημένη από τον αντίκτυπο του Brexit, της πανδημίας και στη συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να αντιμετωπίσει πληθωριστικά ύψη που κορυφώθηκαν στο 11,1% τον περασμένο Οκτώβριο. Αν και κατηφόρισε έως 6,8% τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός παραμένει υπερτριπλάσιος του στόχου 2%.

Οι επενδυτές αναμένουν νέα αύξηση του τραπεζικού επιτοκίου στο 5,5% στις 21 Σεπτεμβρίου, από το τρέχον επίπεδο 5,25%, μετά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

Ο Μπρόντμπεντ είπε ότι η στάση της ΒoE για τα επιτόκια θα ανταποκριθεί «στα στοιχεία σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και στους δείκτες του εγχώριου πληθωρισμού, όπως και όταν έρθουν».

Ήταν λογικό να αναμένεται πτώση στις τιμές της ενέργειας και των βασικών αγαθών τους επόμενους μήνες, αλλά «κανείς οφείλει να είναι μόνο προσεκτικός» σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειωθεί η πίεση στους μισθούς, πρόσθεσε.

Ο Μπρόντμπεντ είπε ότι οι κραδασμοί που έπληξαν την ανοιχτή οικονομία της Βρετανίας, με την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, παρείχαν μια ξεκάθαρη εικόνα του πώς μια ξαφνική συρρίκνωση της προσφοράς εισαγόμενων αγαθών θα μπορούσε να βλάψει τα εισοδήματα και να αυξήσει την πίεση στον εγχώριο πληθωρισμό, κυρίως μέσω αυξήσεων των μισθών.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v