BOJ: Κάτω από τον στόχο ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

«Εμμένουμε στο τρέχον πλαίσιο νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε από το Τζάκσον Χολ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας. Χαμηλά επιτόκια «κόντρα στο ρεύμα» και υποχώρηση των τιμών καταναλωτή.

BOJ: Κάτω από τον στόχο ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ιαπωνία παραμένει «λίγο κάτω» από τον στόχο 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας, δήλωσε ο διοικητής της BOJ Κάζουο Ουέντα στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο που διοργανώνει η Fed στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα θα διατήρησει την τρέχουσα προσέγγιση νομισματικής πολιτικής, πρόσθεσε. 

«Πιστεύουμε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι λίγο κάτω από τον στόχο μας», δήλωσε. «Αυτός είναι ο λόγος που εμμένουμε στο τρέχον πλαίσιο νομισματικής χαλάρωσης».

Ο βασικός πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία έφτασε στο 3,1% τον Ιούλιο, παραμένοντας πάνω από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας για 16ο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι εταιρείες συνέχισαν να μετακυλίουν υψηλότερα κόστη στα νοικοκυριά, μεταδίδει το Reuters.

Ο Ουέντα είπε ότι η εγχώρια ζήτηση είναι «ακόμα σε υγιή τάση» και ότι οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων «υποστηρίζονται από υψηλά κέρδη».

Ωστόσο, ο πληθωρισμός «αναμένεται να μειωθεί», είπε, με την υποκείμενη τάση να είναι ακόμη μικρότερη από τον στόχο.

Η BOJ έχει ανακοινώσει ότι πρέπει να διατηρήσει εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μέχρι να καταστεί σαφές ότι η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και οι υψηλότεροι μισθοί αντικαθιστούν τους παράγοντες ώθησης κόστους ως βασικούς μοχλούς αύξησης των τιμών, σταθεροποιώντας τον πληθωρισμό σταθερά γύρω από τον στόχο.

Οι επενδυτές περίμεναν υποδείξεις για το πότε η BOJ μπορεί να αλλάξει πολιτική για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα διατηρεί βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και απόδοση 10ετούς ομολόγου γύρω στο 0% ως μέρος των προσπαθειών να στηρίξει την ανάπτυξη και να διατηρεί βιώσιμο τον στόχο για πληθωρισμό 2%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v