Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανηφορίζει η τιμή φυσικού αερίου, τι ανησυχεί την αγορά

Στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς οι εξαγωγές από Νορβηγία, πιθανές διακοπές σε βασικές εγκαταστάσεις της Αυστραλίας. Αλμα 9% για τις τιμές την περασμένη εβδομάδα.

Ανηφορίζει η τιμή φυσικού αερίου, τι ανησυχεί την αγορά

Επεκτείνουν τα κέρδη τους οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς η πτώση των νορβηγικών εξαγωγών προστίθεται στις ανησυχίες για πιθανές διακοπές σε βασικές εξαγωγικές εγκαταστάσεις της Αυστραλίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ενισχύονται έως και 4,1%, στα 35,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από άλμα σχεδόν 9% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Η αγορά βρέθηκε σε αναστάτωση αυτόν τον μήνα εν μέσω εργατικών διαφορών στην Αυστραλία -μια από τις κορυφαίες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Αυτές οι διαφορές κινδυνεύουν να κορυφωθούν με απεργίες και να περιορίσουν τις παγκόσμιες προμήθειες κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου, την ώρα η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον χειμώνα.

Αν και δεν υπήρξαν σημαντικές ειδήσεις σχετικά με αυτές τις διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο, οι ροές προς την ήπειρο από τον κορυφαίο πάροχο της Νορβηγίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου μετά τη διακοπή των προμηθειών από το γιγάντιο πεδίο Troll το Σάββατο ως μέρος προγραμματισμένης συντήρησης.

Ο χειριστής δικτύου της Νορβηγίας Gassco είπε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν πρόσθετες εργασίες σε πεδία που παραδίδουν στο δίκτυο Segal, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η διάρκεια αυτών των μειώσεων παραγωγικής ικανότητας, μετά από προγραμματισμένες εργασίες, παραμένει ασαφής.

Μια άνοδος περίπου 25% στις τιμές του φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα -παρά τα υψηλά αποθέματα και την υποτονική ζήτηση - αντανακλά τις ανησυχίες που υπάρχουν στην αγορά μετά τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν διακοπές λειτουργίας στην Αυστραλία, αυτές θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους Ασιάτες αγοραστές να ανταγωνιστούν με την Ευρώπη για φορτία αντικατάστασης από τις ΗΠΑ ή το Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v