Την ανιούσα πήραν ξανά οι τιμές σπιτιών στις ΗΠΑ

Αλμα πάνω από 7% στα στεγαστικά επιτόκια. Επιπλέον τα σφιχτά αποθέματα σπιτιών προκαλούν το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια ύφεση των ακινήτων: Ακόμη και όταν οι πωλήσεις πέφτουν, οι τιμές ανεβαίνουν.

Την ανιούσα πήραν ξανά οι τιμές σπιτιών στις ΗΠΑ

Μετά την πτώση σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο, η μέση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ άρχισε να ανεβαίνει ξανά τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη Redfin Corp.

Για τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Αυγούστου, οι αξίες των σπιτιών αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της μεσιτικής εταιρείας.

Η άνοδος ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών και των μεσοδυτικών πολιτειών.

Πάνω από 7% τα στεγαστικά επιτόκια

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο 7% κάνουν τα πάντα χειρότερα για τους αγοραστές κατοικιών στις ΗΠΑ

Για μια γενιά αγοραστών κατοικιών που χρησιμοποίησαν το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στο 6% ήταν αρκετά μεγάλο σοκ. Αλλά το άλμα αυτού του μήνα πέρα από το 7% προσθέτει ένα εντελώς νέο επίπεδο αβεβαιότητας στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ.

Οι συμφωνίες για αγορά σπιτιών παγώνουν περαιτέρω, με τις αιτήσεις δανείων να πέφτουν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών 10ετιών. Πολλοί αγοραστές κλειδώνουν επιτόκια τώρα, υπό τον φόβο να ανέβει επιπλέον το κόστος χρήματος για να αγοράσουν κατοικία και παγιδευτούν.

Επίσης τα σφιχτά αποθέματα σπιτιών προκαλούν το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια ύφεση των ακινήτων: Ακόμη και όταν οι πωλήσεις πέφτουν, οι τιμές ανεβαίνουν.

Όλα αθροίζονται σε ένα παρατεταμένο πάγωμα που αφήνει τους αγοραστές, τους πωλητές και τον κλάδο των στεγαστικών δανείων σε μια κατάσταση κενού που οδεύει προς το φθινόπωρο, μια εποχή που οι συναλλαγές συνήθως ενισχύονται σε σχέση με την καλοκαιρινή κούραση.

Οι κυνηγοί κατοικιών μένουν να παλεύουν για υπολείμματα από οτιδήποτε μπορούν να αγοράσουν. Tο κόστος των στεγαστικών δανείων, το οποίο έχει αυξηθεί μαζί με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι traders προσπαθούν να μετρήσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed, ανατρέπει τους υπολογισμούς για το τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι δανειολήπτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v