Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πακέτο €7 δισ. στις επιχειρήσεις για την τόνωση της οικονομίας

Διευρυμένα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης με στόχο να δοθεί αναπτυξιακή ανάσα στη χωλαίνουσα μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Επιδοτήσεις για φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις.

Γερμανία: Πακέτο €7 δισ. στις επιχειρήσεις για την τόνωση της οικονομίας

Ο κυβερνών συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε σ' ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης για εταιρείες, αξίας περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, στο πλαίσιο σχεδίου 10 σημείων για να βγει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τη στασιμότητα.

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την έναρξη του διήμερου υπουργικού συμβουλίου που διεξάγεται στο Meseberg, πλαισιωμένος από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επικεντρώνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της γερμανικής βιομηχανίας.

Το πακέτο επρόκειτο να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο πριν από δύο εβδομάδες, αλλά μπλοκαρίστηκε από την υπουργό Οικογένειας των Πρασίνων Λίζα Πάους, η οποία ζήτησε από τον Λίντνερ να διαθέσει περισσότερα χρήματα για επιδόματα παιδιών. Ήταν η τελευταία διαμάχη στην κυβερνητική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Λίντνερ και η Πάους υπέγραψαν συμφωνία για την υποστήριξη των παιδιών τη Δευτέρα, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή και των δύο νομοσχεδίων στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη και στη συνέχεια για αποστολή στο κοινοβούλιο για διαβούλευση και τελική έγκριση, μεταδίδει το Bloomberg.

Ομάδες λόμπι του κλάδου επιδοκίμασαν τα φορολογικά σχέδια, αλλά παράλληλα επέκριναν την κυβερνητική χρονοτριβή. Ένα από τα κύρια στοιχεία είναι ένας νέος μηχανισμός επιδότησης για επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα - μέρος του σχεδίου που συμφωνήθηκε το 2021 - ώστε να βοηθηθούν οι εταιρείες στην επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των εκπομπών.

Ο Σολτς ανακοίνωσε το φορολογικό πακέτο ως μέρος σχεδίου 10 σημείων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, καθώς η Γερμανία μεταβαίνει σε μια πιο φιλική προς το κλίμα και τεχνολογικά προηγμένη οικονομία.

Τα περισσότερα από τα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού Ταμείου για το Κλίμα αξίας 212 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024 έως 2027.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v