Goldman Sachs: Εξαγορές σε ΗΠΑ και Βρετανία με... κινεζικό χρήμα

Εταιρείες σε κρίσιμους κλάδους εξαγόρασε fund που χρηματοδοτήθηκε από κινεζικό ταμείο. Στη λίστα και γκρουπ που δραστηριοποιείται στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

Goldman Sachs: Εξαγορές σε ΗΠΑ και Βρετανία με... κινεζικό χρήμα

Η Goldman Sachs χρησιμοποίησε ένα fund που δημιουργήθηκε με χρήματα του κινεζικού κράτους για να αγοράσει μια σειρά εταιρειών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχείρησης κυβερνοασφάλειας που παρέχει υπηρεσίες στη βρετανική κυβέρνηση, παρότι αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης, γράφουν οι Financial Τimes.

Η τράπεζα της Wall Street έχει συνάψει επτά συμφωνίες χρησιμοποιώντας μετρητά από ένα "partnership fund" 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ίδρυσε το 2017 με το κρατικό επενδυτικό ταμείο China Investment Corporation, σύμφωνα με πολλές πηγές με άμεση γνώση.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν μια startup που παρακολουθεί παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές για το cloud computing, μια εταιρεία δοκιμών φαρμάκων και έναν κατασκευαστή συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τεχνητή νοημοσύνη, drones και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Αν και η τράπεζα ανακοίνωσε ότι είχε επενδύσει στις εταιρείες, δεν είπε ότι οι συμφωνίες χρηματοδοτήθηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, από το fund της Κίνας.

Οι συμφωνίες υπογραμμίζουν πως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν βοηθήσει τα κρατικά επενδυτικά ταμεία να δημιουργήσουν έμμεσες συμμετοχές σε εταιρείες σε κρίσιμους τομείς, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τους ελέγχους των άμεσων ξένων επενδύσεων, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Lloyd Blankfein ίδρυσε το Ταμείο Εταιρικής Συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο το 2017, λέγοντας ότι θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την εμπορική ανισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επενδύοντας κινεζικά κεφάλαια σε αμερικανικές εταιρείες.

Η τράπεζα είπε ότι η CIC θα είναι ένας «anchor investor» στο fund και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο βοηθώντας τις εταιρείες που αγόρασε να επεκταθούν στην Κίνα.

Παρά τις ολοένα και πιο δύσκολες σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης τα τελευταία χρόνια, η Goldman έχει εντείνει τη δραστηριότητα του fund, πραγματοποιώντας τέσσερις επενδύσεις το 2021 και μία πέρυσι.

Η Goldman ανέφερε σε δήλωσή της: «Το fund συνεργασίας είναι ένα αμερικανικό ταμείο που διοικείται από Αμερικανό διαχειριστή και συμμορφώνεται με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς... Συνεχίζει να επενδύει σε αμερικανικές και παγκόσμιες εταιρείες, βοηθώντας τες να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην αγορά της Κίνας».

Ένας Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι το Λονδίνο δεν μπορούσε να σχολιάσει συγκεκριμένες εξαγορές, δεδομένης της «οιονεί δικαστικής» φύσης των εξουσιών της για επενδυτικό έλεγχο. Αλλά προσέθεσε: «Η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις μας για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, όπου εντοπίζουμε θέματα που προκαλούν ανησυχίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v