Για τρίτο μήνα υποχωρούν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα

Σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι βαθαίνει η επιβράδυνση της οικονομίας, η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών στη χώρα υποχωρεί 1,3% σε μηνιαίο επίπεδο και βουτά 33,9% σε σχέση με πέρυσι. Γιατί δεν πιάνουν τόπο οι κινήσεις τόνωσης της αγοράς.

Για τρίτο μήνα υποχωρούν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κίνα

Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενταθούν οι πολιτικές προσπάθειες για αντιμετώπιση μιας επιβράδυνσης που επιβαρύνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, γράφει το Bloomberg.

Η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων μειώθηκε 33,9% σε σχέση με πέρυσι, στα 343 δισεκατομμύρια γιουάν (43,5 δισ. ευρώ), σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 1,3% σε μηνιαίο επίπεδο.

Η διετής κρίση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, θέτοντας περισσότερους κατασκευαστές σε κίνδυνο χρεοκοπίας και στερώντας την οικονομία από έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης. Οι υφιστάμενες πολιτικές απέτυχαν να αναζωογονήσουν τη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές σπιτιών παραμένουν αποθαρρυμένοι από την πτώση των τιμών και τις ανησυχίες ότι οι κατασκευαστές θα δυσκολευτούν να αποπερατώσουν τα διαμερίσματα.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε νέες μειώσεις στις απαιτήσεις προκαταβολής για αγοραστές κατοικιών, ενώ και οι τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων, σε μια σειρά από σημαντικά νέα βήματα για να ανατραπεί η ύφεση και να τονωθούν οι αγορές.

Η Country Garden Holdings, εταιρεία κατασκευής ακινήτων και κάποτε πυλώνας του κλάδου, σημείωσε ζημιές ρεκόρ και ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να χρεοκοπήσει. Οι κίνδυνοι εξαπλώνονται επίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου εταιρείες διαχείρισης καταπιστεύματος με τεράστια έκθεση σε ακίνητα δεν πληρώνουν για ορισμένα επενδυτικά προϊόντα.

Παράλληλα, δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας - η Σεντζέν και η Γκουαντζού - μείωσαν τις απαιτήσεις στεγαστικών δανείων για ορισμένους αγοραστές κατοικιών αυτή την εβδομάδα, μετά από καθοδήγηση της κεντρικής κυβέρνησης. Η Γιουχάν, με πληθυσμό περίπου 13 εκατομμυρίων, ανακοίνωσε παρόμοια κίνηση την Πέμπτη.

«Η χαλάρωση από τις δύο μεγάλες πόλεις την ίδια μέρα βοηθά στη σταθεροποίηση του κλίματος της αγοράς», δήλωσε ο Yang Hongxia, γενικός διευθυντής της China Index Holdings. «Είναι πιθανό Πεκίνο και Σαγκάη να ακολουθήσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v