Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγαλύτερη βουτιά από το 2009 στις τιμές κατοικίας στη Βρετανία

Οι 14 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό εντείνουν τις πιέσεις στις τσέπες των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη βουτιά από το 2009 στις τιμές κατοικίας στη Βρετανία

Η ύφεση που έπληξε τη βρετανική αγορά στέγης εντάθηκε τον Αύγουστο, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού μείωσε τη ζήτηση.

Η Nationwide Building Society ανέφερε ότι το μέσο κόστος ενός σπιτιού μειώθηκε κατά 5,3% το έτος έως τον Αύγουστο, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2009, όταν μαίνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,8% τον μήνα —διπλάσιος ο ρυθμός που ανέμεναν οι οικονομολόγοι— μετά από πτώση 0,3% τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία, τα πρώτα για τον μήνα Αύγουστο, δείχνουν πώς οι 14 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό εντείνουν τις πιέσεις στις τσέπες των καταναλωτών. Ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αρχίζουν να μειώνονται, το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά παραμένει πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

«Η άμβλυνση δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της έκτασης της αύξησης του κόστους δανεισμού τους τελευταίους μήνες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας να βρίσκεται πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Robert Gardner, σε έκθεσή της την Παρασκευή.

Σε ένδειξη ότι οι τράπεζες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους αγοραστές, η ίδια η Nationwide έκανε μια νέα σειρά περικοπών στο κόστος των στεγαστικών προϊόντων αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v