Αλλεπάλληλες εταιρικές χρεοκοπίες στη Σουηδία

Σαν χάρτινος πύργος καταρρέει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα. Αλμα 38% για τις πτωχεύσεις, ενώ η οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης υπό την πίεση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Στον κατασκευαστικό κλάδο 8 από τις 10 χρεοκοπίες.

Αλλεπάλληλες εταιρικές χρεοκοπίες στη Σουηδία

Στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1999 ανήλθε ο αριθμός των σουηδικών εταιρειών που κλείνουν. Αρκετές μεγάλες κατασκευαστικές ακινήτων χρεοκοπούν καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα βαλτώνει, μεταδίδει το Bloomberg.

Τη στιγμή που η σουηδική οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης υπό την πίεση του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων, οι χρεοκοπίες έκαναν μηνιαίο άλμα 38% τον Αύγουστο. Ο οργανισμός Creditsafe κατέγραψε 5.000 εταιρικές χρεοκοπίες τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, εκτόξευση 37% σε σύγκριση με το 2022, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα.

«Η ανησυχητική τάση των αυξημένων χρεοκοπιών συνεχίζεται χωρίς σημάδια υποχώρησης», δήλωσε ο Χένρικ Γιάκομπσον, περιφερειακός διευθυντής της Creditsafe Scandinavia. «Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη».

Εντονη επιβράδυνση στην κατασκευή νέων κατοικιών πρόκειται να επιβαρύνει τη σουηδική οικονομία, επιδεινώνοντας το πλήγμα από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι αριθμός-ρεκόρ Σουηδών ακυρώνει σχέδια για αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων, ενώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Creditsafe, οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες χρεοκοπίες τον Αύγουστο συνέβησαν στον κατασκευαστικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v