Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mega-κλοπή χτυπά τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού της Ευρώπης

Η γερμανική Aurubis δήλωσε ότι θα χάσει την προηγούμενη εκτίμησή της (450-550 εκατ. ευρώ) για τα κέρδη προ φόρων το 2023, λόγω της υπόθεσης της mega-κλοπής. Βουτιά της μετοχής.

Mega-κλοπή χτυπά τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού της Ευρώπης

Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού της Ευρώπης Aurubis ερευνά ύποπτη συνωμοσία μεταξύ προμηθευτών και εργαζομένων, αφού αποκάλυψε ότι από τα αποθέματά της έλειπαν μέταλλα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν πάνω από 17% στη Φρανκφούρτη, μετά την προειδοποίηση ότι θα χάσει τον στόχο κερδοφορίας ολόκληρου του έτους, μετά την ανακάλυψη της «εγκληματικής δραστηριότητας» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζημιές «τριψήφιων εκατομμυρίων ευρώ».

Η Aurubis είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε ολόκληρη την εταιρεία, που εξετάζει εάν οι προμηθευτές είχαν συνεργαστεί με κάποιους υπαλλήλους για «να εκμεταλλευτούν και να χειραγωγήσουν» τα παλιοσίδερα (σκραπ), στον τομέα ανακύκλωσης.

«Είναι δύσκολο να δοθούν συγκεκριμένες πληροφορίες πριν την ολοκλήρωση της έρευνας», είπε ένας εκπρόσωπος στους Financial Times, δεδομένου του μεγάλου όγκου υλικών ανακύκλωσης τα οποία περιέχουν μέταλλα.

Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο, η οποία είχε έσοδα 18,5 δισ. ευρώ πέρυσι, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος τήξης και ανακύκλωσης χαλκού στην Ευρώπη, με εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου συγκροτήματος στα νότια της πόλης της.

Η Aurubis δεν εξορύσσει η ίδια για μετάλλευμα, αλλά έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση από την τήξη συμπυκνωμάτων μετάλλων, σκραπ και υλικών ανακύκλωσης που φέρουν μέταλλα από εταιρείες εξόρυξης και ηλεκτρονικών ειδών. Ο ιστότοπός της αναφέρει ότι προμηθεύεται συμπυκνώματα μετάλλων από «περισσότερους από 30 συνεργάτες εξόρυξης και κάποιους εμπόρους».

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην εταιρεία τον Ιούνιο, στο πλαίσιο έρευνας που αφορούσε την εξαφάνιση υλικών αξίας 20 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη έξι ατόμων, κάποια από τα οποία εργάζονταν στην εταιρεία.

Ο εισαγγελέας στο Αμβούργο είπε ότι προχωρά στην υπόθεση κατά 12 κατηγορουμένων που σχετίζονται με τις «εκτεταμένες έρευνες» που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο.

Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο που συγκλονίζει τη βιομηχανία μετάλλων, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των πρωτοκόλλων συμμόρφωσης, επίβλεψης και ασφάλειας για τον περιορισμό της απάτης και της κλοπής.

Το άλλο μεγάλο σκάνδαλο στον τομέα φέτος αφορούσε τον γίγαντα του χρηματιστηρίου εμπορευμάτων Trafigura, που κατηγόρησε έναν trader για απάτη 590 εκατ. δολ. για χειραγώγηση στο νικέλιο, ενώ σε ένα ξεχωριστό σκάνδαλο, σακούλες με νικέλιο στις αποθήκες του London Metal Exchange βρέθηκαν να ήταν γεμάτες πέτρες.

Η φήμη του κλάδου των μετάλλων έχει επίσης αμαυρωθεί από μια σειρά απάτες και κλοπές στην Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Η Aurubis είπε ότι από την επιδρομή του Ιουνίου είχε αρχίσει να εφαρμόζει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων τυχαίων ελέγχων και αυστηρότερους ελέγχους στις πύλες όπου εισέρχονται και φεύγουν φορτηγά με μέταλλα.

Η εταιρεία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα χάσει την προηγούμενη εκτίμησή της (450-550 εκατ. ευρώ) για τα κέρδη προ φόρων το 2023 λόγω της υπόθεσης κλοπής. Πρόσθεσε ότι θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις απώλειες, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ή τα σχέδια ανάπτυξης.

Η γερμανική χαλυβουργία Salzgitter, η οποία κατέχει το 30% της Aurubis, αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για ολόκληρο το έτος, λέγοντας ότι θα δώσει στους μετόχους περαιτέρω πληροφορίες μόλις ο παραγωγός χαλκού ολοκληρώσει την έρευνά της και δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το μέγεθος της κλοπής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v