Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια η τιμή του πετρελαίου Brent

Αιφνιδίασε την αγορά η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει για τρεις μήνες την περικοπή της παραγωγής. Ακολούθησε και η Ρωσία, οδηγώντας σε άνοδο την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Εκτινάχθηκε πάνω από τα 90 δολάρια η τιμή του πετρελαίου Brent

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι παρατείνει τη μονομερή της μείωση παραγωγής πετρελαίου για τρεις ακόμα μήνες, ενώ και η Ρωσία προσχώρησε στη στρατηγική με επέκταση των περιορισμών στις δικές της εξαγωγές. 

Ο ηγέτης του ΟΠΕΚ θα συνεχίσει την περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει την παραγωγή σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Η μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα παρατάθηκε για την ίδια διάρκεια.

Με την ανακοίνωση το brent κινήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η κίνηση των Σαουδαράβων ήταν έκπληξη για τις αγορές. Είκοσι από τους 25 traders και αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει ότι η περικοπή θα συνεχιζόταν για έναν επιπλέον μήνα.

Οι Σαουδάραβες εισήγαγαν τον πρόσθετο περιορισμό της προσφοράς τους τον Ιούλιο. Με τα περισσότερα μέλη του συνασπισμού να υφίστανται ήδη απώλειες παραγωγής λόγω υποεπενδύσεων και λειτουργικών διαταραχών, το Ριάντ επέλεξε να κινηθεί «μονομερώς» για να στηρίξει τις τιμές.

Χώρες που ανήκουν στους μεγάλους καταναλωτές έχουν επικρίνει το βασίλειο και τους εταίρους του, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ανεβαίνει σε επίπεδα-ρεκόρ και τα αποθέματα εξαντλούνται. Μια νέα άνοδος του πληθωρισμού θα στριμώξει τους καταναλωτές και θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη, προειδοποιούν.

Καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο να φτάσει τα 4 δολάρια η τιμή για ένα γαλόνι βενζίνη, χαλάρωσε ορισμένες κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο του Ιράν, επιτρέποντας στο μέλος του ΟΠΕΚ να ρίξει περισσότερα βαρέλια στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι ιρανικές αποστολές στην Κίνα φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v