Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην Ασία για την άνοδο του δολαρίου

Ιαπωνία και Κίνα στέλνουν μηνύματα παρέμβασης καθώς οι ισοτιμίες των νομισμάτων βυθίζονται έναντι του δολαρίου. Αμυντικά μέτρα και από άλλες χώρες της περιοχής.

Συναγερμός στην Ασία για την άνοδο του δολαρίου

Η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ στέλνει τα ασιατικά νομίσματα σε χαμηλά πολλών μηνών, ενώ ωθεί τις αρχές στην Ιαπωνία και την Κίνα να κινηθούν, γράφει το Bloomberg. 

Η Ιαπωνία εξέδωσε την ισχυρότερη προειδοποίησή της εδώ και εβδομάδες για την ταχεία πτώση του γεν την Τετάρτη, με κορυφαίο αξιωματούχο να λέει ότι το έθνος είναι έτοιμο να αναλάβει δράση εν μέσω κερδοσκοπικών κινήσεων στην αγορά. Λίγο αργότερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσφερε την πιο ισχυρή καθοδήγηση που έχει καταγραφεί με την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς του γουάν, καθώς το νόμισμα αποδυναμώθηκε σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2007.

Τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ πείθουν ορισμένους επενδυτές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδηγώντας το δολάριο σε άλμα και τον δείκτη των ασιατικών νομισμάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην περιοχή, οι οποίοι ξόδεψαν πέρυσι τα αποθέματά τους για να στηρίξουν τα τοπικά νομίσματα, επιστρέφουν στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπίσουν τους κερδοσκόπους, σημειώνει το πρακτορείο.

Η δεινή οικονομική προοπτική της Κίνας επιβαρύνει επίσης το κλίμα για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Το γεν και το γουάν είναι από τα ασιατικά νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Ενώ η Ιαπωνία σταμάτησε να χρησιμοποιεί πιο επιθετικά εργαλεία για να υποστηρίξει το νόμισμά της, η Κίνα ήδη προσπάθησε να ενισχύσει το γουάν ζητώντας από τις κρατικές τράπεζες να πουλήσουν δολάρια.

Παρόμοια μέτρα άμυνας νομισμάτων υπάρχουν και αλλού στην Ασία. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ταϊβάν μειώθηκαν τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο, καθώς η νομισματική αρχή παρενέβη στην αγορά. Και στην Ταϊλάνδη, η κεντρική τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι οι γρήγορες κινήσεις στα μπατ θα προκαλέσουν παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v