Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xάνει $200 δισ. η Apple μετά το κινεζικό «τάκλιν»

Οι μετοχές του αμερικανικού κολοσσού βυθίζονται για δεύτερη μέρα. Selloff διαρκείας έφερε η απόφαση του Πεκίνου να αποκλείσει τα iPhone από τις κρατικές εταιρείες, παρά τις προβλέψεις για πωλήσεις 45 εκατ. συσκευών στη χώρα.

Xάνει $200 δισ. η Apple μετά το κινεζικό «τάκλιν»

Οι μετοχές της Apple βυθίζονται, χάνοντας χρηματιστηριακή αξία 200 δισ. δολαρίων σε μόλις δύο μέρες, καθώς η Κίνα σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης iPhone σε κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες.

Οι μετοχές του καλιφορνέζικου τεχνολογικού κολοσσού υποχώρησαν έως και 5,1%, αθροίζοντας τη διήμερη πτώση στο 7%. Η Apple επιβαρύνει τους χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ, ενισχύοντας ένα ευρύτερο selloff στο οποίο εν πολλοίς οδηγούν οι χαμηλές πτήσεις της κινεζικής οικονομίας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατρακυλά εν μέσω παρατεταμένης κρίσης στην αγορά ακινήτων της χώρας, θέτοντας υπό απειλή τη ζήτηση για τα πάντα, από εμπορεύματα μέχρι ηλεκτρονικά είδη και αγαθά ευρείας κατανάλωσης. Η κατασκευάστρια των iPhone έχει ποντάρει στην Κίνα ως τη μεγαλύτερη ξένη αγορά και παγκόσμια βάση παραγωγής. Στα προβλήματα της Apple προστίθεται η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που ξεπουλούν λόγω ανησυχιών ότι η Fed θα εντείνει τη μάχη κατά του πληθωρισμού καθώς η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική.

Ο Wamsi Mohan, αναλυτής της Bank of America, σημειώνει ότι «η χρονική στιγμή της πιθανής απαγόρευσης είναι ενδιαφέρουσα», δεδομένης της πρόσφατης κυκλοφορίας smartphone υψηλής τεχνολογίας 5G από τη Huawei.

Εάν επιμείνει στο εμπάργκο το Πεκίνο, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που βασίζονται στις πωλήσεις και την παραγωγή στην Κίνα. Οι προμηθευτές της Apple σε όλες τις ηπείρους επίσης διαπραγματεύονται χαμηλότερα.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι «ταύροι» αναλυτές, όπως ο Daniel Ives της Wedbush Securities, που πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα από την «απαγόρευση του iPhone είναι εξαιρετικά υπερβολικό», επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσει λιγότερα από 500.000 τηλέφωνα, τη στιγμή που σε όλη την Κίνα αναμένεται να πουληθούν περίπου 45 εκατ. συσκευές το επόμενο 12μηνο.

«Παρά τη βαβούρα, η Apple έχει τεράστια κέρδη στην κινεζική αγορά smartphone», έγραψε ο Ives.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v