Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση: Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Διιστάμενες οι απόψεις για το πότε θα επιλέξει η κεντρική τράπεζα να οδηγήσει τα επιτόκια στο 4%. Πότε εκτιμάται ότι θα αντιστραφεί η ανοδική πορεία.

Δημοσκόπηση: Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Οι οικονομολόγοι βλέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια για τελευταία φορά ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό -απλώς δεν είναι σίγουροι ότι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

Ερευνα του Bloomberg δείχνει σχεδόν ομοιόμορφο διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που αναμένουν μια 10η συνεχόμενη αύξηση την Πέμπτη και εκείνων που περιμένουν μια «παύση», πριν το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο ρεκόρ του 4% τον Οκτώβριο.

Οι ερωτηθέντες εκτιμούν, επίσης, ότι η ΕΚΤ θα επιβεβαιώσει έως τον Δεκέμβριο ότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται στην κορυφή του. Προβλέπουν σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά τον Μάρτιο.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις αποκλίνουσες απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι απόψεις κυμαίνονται από αυτή του Σλοβάκου Peter Kazimir, ο οποίος θα ήθελε μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πράγματι στο στόχο του 2%, μέχρι του Πορτογάλου Mario Centeno, ο οποίος ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την οικονομία μια υπερβολική κίνηση. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί επίσης να περιμένουν τη Fed, που συνεδριάζει μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ και η οποία εκτιμάται ότι θα αφήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v