Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για €7 δισ. το 2024

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη συμμετοχή επενδυτών λιανικής στις εκδόσεις δωδεκάμηνων έντοκων γραμματίων, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Δεν ετοιμάζεται «λαϊκό» ομόλογο. Οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για €7 δισ. το 2024

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει ώς και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω εκδόσεων ομολόγων βραχείας και μακράς διάρκειας, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές στο Reuters, λέγοντας ότι θα επιτραπεί σε επενδυτές λιανικής να συμμετάσχουν σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων. 

«Το ποσό των 7 δισ. ευρώ που σχεδιάζουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λιγάκι, αν μειώσουμε την ποσότητα των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία» σημείωσε στο Reuters αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Oικονομικών. 

Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχονται σε περίπου 11,5 δισ. ευρώ και μπορεί να μειωθούν κατά 1,5 με 2 δισ. ευρώ εντός του 2024. 

Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους εντός του 2023. Το 2022 άντλησε 8,3 δισ. ευρώ. 

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το Βέλγιο άντλησε 21,9 δισ. ευρώ από αποταμιευτές με την έκδοση ομολόγου που έχει στόχο να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις. «Δεν σχεδιάζουμε να εκδώσουμε τέτοιο ομόλογο» τόνισε δεύτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι αποταμιευτές θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδόσεις δωδεκάμηνων έντοκων γραμματίων. 

«Η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2024 θα είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως τις πληρωμές τόκων για το έτος» σημείωσε ο ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει ότι από το 2025 και έπειτα το ετήσιο πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τις ετήσιες πληρωμές τόκων. 

Από το 2020, το χρέος της Ελλάδας προς το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 37 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 169% του ΑΕΠ το 2022, ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ. 

Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει πρόωρα φέτος χρέος 5.3 δισ. ευρώ το οποίο λήγει το 2024 και το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v