Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Μοιράζουν επιχορηγήσεις για εξόρυξη λιθίου και νικελίου

Οι εταιρείες Albemarle και Τalon Metals παίρνουν δώρο 110 εκατ. δολ. για να ενισχυθεί η εγχώρια αλυσίδα παραγωγής υλικών κρίσιμων για την ενεργειακή μετάβαση. Η κινεζική πρωτοκαθεδρία, το πρότυπο του Ψυχρού Πολέμου και η τρύπα στο νερό.

ΗΠΑ: Μοιράζουν επιχορηγήσεις για εξόρυξη λιθίου και νικελίου

Κρατική χρηματοδότηση 110 εκατ. δολαρίων θα λάβουν οι αμερικανικές εταιρείες Albemarle και Talon Metals, εισηγμένη στο Τορόντο, προκειμένου να υποστηρίξουν την επέκταση της εγχώριας εξόρυξης λιθίου και νικελίου, δύο μετάλλων κρίσιμων για την ενεργειακή μετάβαση.

Η Albemarle, ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο, θα λάβει 90 εκατ. δολ. για να υποστηρίξει την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του ορυχείου Kings Mountain στη Βόρεια Καρολίνα. Η εταιρεία εξόρυξης νικελίου Talon Metals θα λάβει 20,6 εκατ. δολ. για να προωθήσει σχετικές έρευνες στη Μινεσότα. Οι συμφωνίες, βάσει του νόμου για την αμυντική παραγωγή, ανακοινώθηκαν από το Πεντάγωνο.

Η χρηματοδότηση εντάσσεται στον στόχο των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν αυτάρκεια στην προμήθεια ορυκτών κρίσιμων για την παραγωγή μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα και άλλα προϊόντα της ενεργειακής μετάβασης. Η Κίνα είναι από καιρό ο κυρίαρχος προμηθευτής ή μεταποιητής στον παγκόσμιο αγώνα για πολλά απ' αυτά τα εμπορεύματα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μπάιντεν να μοιράζει επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και φορολογικά κίνητρα για να ενισχύσει τη θέση των ΗΠΑ στο «παιχνίδι», γράφει το Βloomberg.

Ο Τζο Μπάιντεν στις αρχές του 2022 επικαλέστηκε τις εξουσίες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου περί αμυντικής παραγωγής (1950) για να αιμοδοτήσει την εγχώρια παραγωγή υλικών για μπαταρίες, ανοίγοντας μια κάνουλα 750 εκατ. δολ. για τις εγχώριες εταιρείες εξόρυξης. Η τελευταία χρηματοδότηση ακολουθεί αντίστοιχη ανακοίνωση περί επιχορήγησης 37,5 εκατ. δολ. στη νεοφυή επιχείρηση Graphite One.

Η Albemarle, με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα, λειτουργεί το μοναδικό ενεργό ορυχείο λιθίου στις ΗΠΑ, στο Silver Peak της Νεβάδα.

Η Tamarack, κοινοπραξία μεταξύ των Talon και Rio Tinto, έχει ήδη συμφωνήσει με την Tesla για αγορά 75.000 τόνων νικελίου. Το ορυχείο στη Μινεσότα θα παράγει επίσης χαλκό και κοβάλτιο.

Ο δρόμος της Ουάσιγκτον προς την εξασφάλιση πλήρους εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού σε κρίσιμα υλικά θα είναι μακρύς. Η πρωτοπορία της Κίνας είναι καθολική, από τις σπάνιες γαίες έως τις μπαταρίες λιθίου. Επικριτές επισημαίνουν ότι οι αμερικανικές επιχορηγήσεις είναι μια τρύπα στο νερό σε σύγκριση με τα ποσά που απαιτούνται ώστε οι ΗΠΑ να ανταγωνιστούν πραγματικά τον κινεζικό δράκο.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v