Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα ΕΕ στην Κίνα: Ερευνα για επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

«Η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλά από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας. Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν. «Πλημμύρισε η παγκόσμια αγορά από φθηνά κινεζικά αυτοκίνητα».

Χτύπημα ΕΕ στην Κίνα: Ερευνα για επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα (EV), καθώς το μπλοκ ανησυχεί για την ικανότητα της βιομηχανίας του να ανταγωνιστεί.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την έρευνα σήμερα Τετάρτη, λέγοντας ότι η παγκόσμια αγορά είναι πλημμυρισμένη από φθηνά κινεζικά αυτοκίνητα.

«Η τιμή τους διατηρείται τεχνητά χαμηλά από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό στρεβλώνει την αγορά μας», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, στην ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Και καθώς δεν δεχόμαστε αυτή τη στρέβλωση εκ των έσω στην αγορά μας, δεν τη δεχόμαστε από έξω».

Η έρευνα ανοίγει παρά τις ανησυχίες για αντίποινα από την Κίνα, σε μία ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την ικανότητα των Ευρωπαίων κατασκευαστών να ανταγωνιστούν την κινεζική βιομηχανία.

Η BYD, ηγέτιδα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, επέκτεινε τις απώλειες έως και 2% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Εν τω μεταξύ, η XPeng υποχώρησε έως και 2,8% και η Li Auto επίσης πτωτικά, διαπραγματεύονταν σε ενδοημερήσια χαμηλά έως και 0,5%.

Η ΕΕ πρέπει να έχει κοινή χρηματοδότηση για τη βιομηχανική πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια βιομηχανική πολιτική που θα τη διατηρεί στην πρώτη γραμμή των κρίσιμων και αναδυόμενων τεχνολογιών και χρειάζεται κοινή χρηματοδότηση από την ΕΕ για αυτό, δήλωσε επίσης η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οικονομικής και εθνικής ασφάλειας να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες. Αυτή η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική απαιτεί επίσης κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v