Νέα αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ βλέπουν οι αγορές

Πού έχουν φτάσει οι πιθανότητες για νέα αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Βαραίνουν οι ανησυχίες που θέλουν τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 3%.

Νέα αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ βλέπουν οι αγορές

Ανεβαίνουν τα στοιχήματα που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η περιοχή αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αγορές χρήματος δείχνουν τώρα 70% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, σε σύγκριση με την πιθανότητα 20% που έβλεπαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η μετατόπιση των προσδοκιών έρχεται μετά από αναφορές ότι οι νέες οικονομικές εκτιμήσεις της ΕΚΤ θα δείξουν πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2024 πάνω από το 3%, ενισχύοντας την υπόθεση για περαιτέρω σύσφιξη.

«Σίγουρα έχει δώσει ώθηση στην αρχική τιμολόγηση, όπου οι αγορές ήταν μάλλον εφησυχασμένες σε ένα σενάριο που δεν προέλβεπε αύξηση», δήλωσε η Pooja Kumra, ανώτερη αναλύτρια στρατηγικής για τα επιτόκια στην Ευρώπη στην Toronto-Dominion Bank. Είπε ότι είναι πολύ κοντά (και τα δύο σενάρια, παύσης και αύξησης) αλλά τελικά αναμένει από την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v