Σημάδια σταθεροποίησης στην κινεζική οικονομία

Λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψαν τον Αύγουστο. Προσδοκίες για αντιστροφή της πτωτικής πορείας μετά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Σημάδια σταθεροποίησης στην κινεζική οικονομία

Η οικονομία της Κίνας ενισχύθηκε τον Αύγουστο καθώς η καλοκαιρινή άνθηση των ταξιδιών και κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης για τόνωση της οικονομίας ενίσχυσαν τις καταναλωτικές δαπάνες και την παραγωγή των εργοστασίων, προσθέτοντας ενδείξεις σταθεροποίησης.

Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις εκτινάχθηκαν τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διαψεύδοντας προηγούμενες προσδοκίες, ενώ το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις υποχώρησε ελαφρά. Αυτή η βελτίωση ήρθε καθώς η κυβέρνηση ενίσχυσε τις τελευταίες εβδομάδες τα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, σημειώνει το Bloomberg.

«Ίσως η κορύφωση της απαισιοδοξίας είναι πίσω μας», δήλωσε ο Ding Shuang, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα και τη Βόρεια Ασία στην Standard Chartered Plc. «Τα στοιχεία του Αυγούστου υποδεικνύουν ότι η οικονομία είναι απίθανο να υποφέρει από μια επίμονη, βαθύτερη ύφεση στο μέλλον, παρόλο που μπορεί να υπάρχει ακόμη κάποια αστάθεια μπροστά - ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον παράγοντα "πολιτική"».

Οι κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ αντέδρασαν θετικά καθώς τα στοιχεία προστέθηκαν στην εκκολαπτόμενη αισιοδοξία ότι οι πρόσφατες προσπάθειες του Πεκίνου για τόνωση της οικονομίας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises επέκτεινε τα κέρδη έως και 1,7%.

Τα βιομηχανικά μεγέθη βοηθήθηκαν από την αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων, η οποία κέρδισε 4,5% τον Αύγουστο μετά από πτώση τον προηγούμενο μήνα. Αυξήθηκαν επίσης οι δαπάνες για κοσμήματα και καλλυντικά, συμβάλλοντας στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v