Βιλερουά (ΕΚΤ): Δημοσιονομική χαλάρωση θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν μια υπερβολικά επεκτατική στάση. Χρειαζόμαστε μια πιο συντονισμένη και ευθυγραμμισμένη δημοσιονομική και νομισματική στάση», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.

Βιλερουά (ΕΚΤ): Δημοσιονομική χαλάρωση θα αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό

Οι υπερβολικά χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πασχίζει να τον μειώσει, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη στο υψηλό ρεκόρ 4% και έδειξε ότι δεν αποκλείεται να είναι η τελευταία αύξηση, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, στην προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, 10 στο σύνολο, σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Μιλώντας σε ένα οικονομικό συνέδριο στην Ισπανία, ο Βιλερουά αρνήθηκε να μιλήσει για την απόφαση και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην περιπλέκουν το έργο της ΕΚΤ, καθώς επιδιώκει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% έως το 2025.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφύγουν μια υπερβολικά επεκτατική στάση στη δημοσιονομική πολιτική που θα τροφοδοτούσε περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μια πιο συντονισμένη και ευθυγραμμισμένη δημοσιονομική και νομισματική στάση», δήλωσε ο Βιλερουά.

Μια σχεδιασμένη αλλαγή του δημοσιονομικού εγχειριδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θεωρείται υπερβολικά πολύπλοκο, θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ σκοπεύουν να συμφωνήσουν σε αναθεωρήσεις των κανόνων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά το Βερολίνο δεν συμφωνεί σε ορισμένες αλλαγές, που άλλες κυβερνήσεις λένε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν για να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις κυβερνήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v