Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγάλο ρίσκο που πήρε η Λαγκάρντ

Oι αυξήσεις επιτοκίων σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την οικονομία της ευρωζώνης. Η μάχη ανάμεσα σε «γεράκια» και «περιστέρια» και η ετυμηγορία των αγορών. Νέα πυρά από την Ιταλία.

Το μεγάλο ρίσκο που πήρε η Λαγκάρντ

Το σήμα που έστειλε η ΕΚΤ για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων δεν μπορεί να μετριάσει το «χτύπημα» από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σε μια περίοδο που η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει υποτονική. 

Η δέκατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα-ρεκόρ συνοδεύτηκε από έναν εμφανή δισταγμό των αξιωματούχων της ΕΚΤ, ο οποίος αντανακλούσε την επίγνωσή τους ότι σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την οικονομία της ευρωζώνης για να ελέγξουν τον πληθωρισμό, σημειώνει το Bloomberg. 

Η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι η ανάπτυξη θα είναι «πολύ, πολύ αργή» και οι προβλέψεις της ΕΚΤ έδειξαν ότι η οικονομία μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με συρρίκνωση. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο κίνδυνος για την ΕΚΤ είναι να αποδειχτούν σωστές οι προειδοποιήσεις των «περιστεριών» του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η χθεσινή αύξηση επιτοκίων ήταν «τραβηγμένη». Εν τω μεταξύ, οι αγορές στοιχηματίζουν ήδη σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. 

«Η αύξηση αυτή είναι αδικαιολόγητη», τόνισε ο Χόλγκερ Σμίλντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg στο Λονδίνο. «Φοβάμαι ότι η ΕΚΤ υποτιμά ήδη την οικονομική κάμψη. Η ΕΚΤ είναι ήδη πολύ αισιόδοξη όσον αφορά την ανάπτυξη».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε «σημαντικά» τις προοπτικές ανάπτυξης, με τις ετήσιες προβλέψεις ως το 2025 να έχουν υποβαθμιστεί. Οι προβλέψεις δείχνουν τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει κατεβάσει ταχύτητες και θα κινηθεί στο ρελαντί, αναπτυσσόμενη με ρυθμό μόλις 0,1% στο τελευταίο τρίμηνο. 

Οι προβλέψεις αυτές συντάχτηκαν χωρίς να ληφθούν υπόψη αναθεωρημένα στοιχεία που έδειξαν ακόμα χειρότερη επίδοση της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, με την οικονομία της ευρωζώνης να καταγράφει οριακή ανάπτυξη. «Τώρα είναι τα δύσκολα» δήλωσε η Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι απαιτείται περισσότερη σύσφιξη «όχι επειδή θέλουμε να φέρουμε μια ύφεση, αλλά επειδή θέλουμε σταθερότητα τιμών».

Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από χώρες όπως η Ιταλία, η οποία υποφέρει από τα υψηλά επιτόκια και η οικονομία της συρρικνώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. 

Η νέα αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παράσχει στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε στο Ansa ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο. «Αυτή η νέα απόφαση, η οποία λήφθηκε από μια πλειοψηφία και στην οποία αντιτάχτηκαν κάποιοι, δεν θα βοηθήσει, πιστεύω, την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης», τόνισε ο Ούρσο. Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα για την Ιταλία αλλά και για άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η «Γερμανία βρίσκεται ήδη εν πολλοίς σε ύφεση και μαζί της, άλλες χώρες που συνδέονται με το γερμανικό σύστημα όπως η Ολλανδία».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το πρόβλημα για τους αξιωματούχους είναι ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να «παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ καιρό». 

Δεδομένου του outlook, ο Πίτερ Πράετ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, εκτιμά ότι η αύξηση των 25 μονάδων βάσης ήταν δικαιολογημένη. «Η ΕΚΤ είναι σε πολύ δύσκολη θέση, επειδή έχουμε στασιμοπληθωριστικές πιέσεις, οπότε, όχι ανάπτυξη - πολύ μικρή ανάπτυξη - και πληθωρισμό», δήλωσε στο Bloomberg. 

Αλλά ο Πράετ εκτιμά επίσης ότι η ΕΚΤ είναι πολύ αισιόδοξη για την οικονομική ανάπτυξη.

Oι αγορές χρήματος προβλέπουν τώρα ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θα έρθει τον Ιούνιο αντί για τον Ιούλιο που προέβλεπαν προηγουμένως. «Τα γεράκια κέρδισαν την απόφαση, αλλά τα περιστέρια κέρδισαν την αντίδραση των αγορών», σύμφωνα με τον Κάρστεν Τζούνιους, επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας J Safra Sarasin στη Ζυρίχη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v