Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος αναταραχής στα treasuries από τα στοιχήματα των hedge funds

Στα 600 δισ. δολάρια οι θέσεις short στην αγορά treasuries με τα στοιχήματα σε κάποιες ωριμάνσεις να έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση της BIS.

Κίνδυνος αναταραχής στα treasuries από τα στοιχήματα των hedge funds

H αύξηση των short θέσεων στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στην αγορά των 25 τρισ. δολαρίων των treasuries μπορεί να οδηγήσει σε αναταράξεις, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην τριμηνιαία της έκθεση για την παγκόσμια οικονομία. 

«Η τρέχουσα αύξηση των μοχλευμένων short θέσεων στα προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου είναι μια χρηματοοικονομική ευπάθεια που αξίζει να είναι υπό παρακολούθηση» τονίζεται στην έκθεση. 

Η μαζική έξοδος από μοχλευμένες short θέσεις σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας όπως τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Μάρτιο του 2020 οδήγησε σε μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά των treasuries, αναγκάζοντας τη Fed να παρέμβει. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η BIS ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι θέσεις short σε προθεσμιακά συμβόλαια ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ σε κάποιες ωριμάνσεις, ενώ συνολικά ανέρχονται περίπου στα 600 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v