Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση-έκπληξη για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Κατηφόρισε στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 18 μηνών, στο 6,7% τον Αύγουστο. Η αναπάντεχη είδηση έρχεται μία μέρα πριν από την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Πτώση-έκπληξη για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Αναπάντεχη πτώση στο 6,7% σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία σήμερα, μία ημέρα πριν την αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ). Είναι το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 18 μηνών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στο 7,0% από το 6,8% του Ιουλίου. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων και του φόρου στα αλκοολούχα ποτά είχε προηγουμένως οδηγήσει στην άνοδο του ετήσιου πληθωρισμού για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,3%. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στο 6,2% από 6,9%.

«Η μεγαλύτερη καθοδική συνεισφορά προήλθε από τα τρόφιμα, όπου οι τιμές αυξήθηκαν λιγότερο τον Αύγουστο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και τις υπηρεσίες διαμονής, όπου οι τιμές μπορεί να είναι ασταθείς, ωστόσο μειώθηκαν τον Αύγουστο», ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η BoE δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ανέμενε πως ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα ανέλθει στο 7,1%, πριν υποχωρήσει απότομα σε περίπου 5% τον Οκτώβριο, σημείο υπερδιπλάσιο του στόχου για 2%.

Αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 15η διαδοχική φορά την Πέμπτη, ανεβάζοντάς τα στο 5,5% από 5,25%. Πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές πιστεύουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία αύξηση στον κύκλο σύσφιξης της BoE καθώς η οικονομία της Βρετανίας επιβραδύνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v