Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί

Ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed.

Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί

Η Fed έχει καλύψει πολύ έδαφος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία. 

Όπως τόνισε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τους κινδύνους. 

Ο Πάουελ σημείωσε ότι το πραγματικό ΑΕΠ έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο ίδιος ανέφερε ότι η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας έχει ανεβάσει ταχύτητα. Επισήμανε, επίσης, ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν βαρύνουν τις επενδύσεις. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, επισήμανε ότι η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, υπογράμμισε ότι παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο, αν και έχει μετριαστεί κάπως.

Όπως σημείωσε, η διαδικασία επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο του 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο. Τόνισε, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς ο πληθωρισμός είναι επώδυνος και επανέλαβε ότι η Fed είναι προσηλωμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%. 

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed δεν αποτελούν κάποιο σχέδιο δράσης και η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα που έχει σε κάθε συνεδρίαση. 

Θα προχωρήσουμε προσεκτικά αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τα επιτόκια αν χρειαστεί, διαμήνυσε ο Πάουελ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v