Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κωλοτούμπα» Πολωνίας για το στοπ στις εξαγωγές όπλων προς Ουκρανία

Τρέχει να μαζέψει η Βαρσοβία τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Παραδίδονται τα συστήματα όπως έχει συμφωνηθεί, διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη. Προς συμφωνία για τα σιτηρά.

«Κωλοτούμπα» Πολωνίας για το στοπ στις εξαγωγές όπλων προς Ουκρανία

Η πολωνική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε για να «μαζέψει» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki ότι η χώρα σταμάτησε τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, βάζοντας φρένο σε μια κλιμακούμενη διαμάχη που κλονίζει εν καιρώ πολέμου μια βασική συμμαχία.

«Η Πολωνία πραγματοποιεί μόνο προμήθειες πυρομαχικών και οπλισμών που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις αποστολές όπλων έριξαν λάδι στη διευρυνόμενη ρήξη με την Ουκρανία σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών, υπονομεύοντας μια σχέση που είναι το «κλειδί» στην προσπάθεια του Κιέβου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. Ο Morawiecki απείλησε νωρίτερα να επεκτείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές σε άλλα ουκρανικά προϊόντα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού για τον τερματισμό της παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία παρεξηγήθηκε και ερμηνεύτηκε εσφαλμένα, δήλωσε στο Bloomberg κυβερνητικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο πόλεμος λέξεων μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου έχει προκαλέσει ανησυχία σε κυβερνήσεις που έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ουκρανία. Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας Arvydas Anusauskas είπε στους δημοσιογράφους ότι η διακοπή της βοήθειας προς το Κίεβο δεν ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Πολωνό ομόλογό του την προηγούμενη μέρα.

Αντίθετα, «συζητήσαμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία, συνασπισμούς, προμήθειες, δηλαδή τα εντελώς αντίθετα πράγματα», είπε ο Anusauskas.

Προς συμφωνία για τα σιτηρά

Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mykola Solskyi δήλωσε ότι αυτός και ο Πολωνός ομόλογός του Robert Telus «συμφώνησαν να βρουν μια λύση» στην αντιπαράθεση που οδήγησε την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία αυτή την εβδομάδα να παρατείνουν τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Οπως γράφουν οι Financial Times, η δήλωση του Solskyi έγινε καθώς το υπουργείο Γεωργίας της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να δημιουργήσει ένα σύστημα αδειοδότησης για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, επιτρέποντας την άρση της απαγόρευσής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v