Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι των short με το ευρωπαϊκό νόμισμα

Καταγράφει ήδη ένα σερί 10 εβδομάδων πτώσης, το μεγαλύτερο από την κυκλοφορία του νομίσματος. Οι φόβοι για ύφεση σκιάζουν την πορεία του.

Πάρτι των short με το ευρωπαϊκό νόμισμα

Τα hedge funds εκτόξευσαν τα πτωτικά στοιχήματα στο ευρώ σε υψηλό σχεδόν ενός έτους, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές με μόχλευση αύξησαν τις καθαρές αρνητικές θέσεις στο κοινό νόμισμα σε 23.306 συμβόλαια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου, τα περισσότερα από τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission. Οι μακροπρόθεσμοι διαχειριστές μείωσαν τα ανοδικά στοιχήματα στο νόμισμα για έκτη εβδομάδα, γράφει το Bloomberg.

«Η Ευρώπη παλεύει με την αναιμική ανάπτυξη και τον επίμονο πληθωρισμό, ενώ οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ανάπτυξη πάνω από την τάση που υποστηρίζεται από ισχυρή κατανάλωση», δήλωσε ο Ashvin Murthy, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund AVM Capital στη Σιγκαπούρη.

Το ευρώ υποχωρεί για 10 συνεχόμενες εβδομάδες, τη μεγαλύτερη περίοδο απωλειών από την κυκλοφορία του πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, καθώς η παραπαίουσα οικονομική ανάπτυξη πλήττει τη ζήτηση για το νόμισμα. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση έχουν ωθήσει τους επενδυτές να στοιχηματίσουν στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον προσεχή Ιούλιο, ενισχύοντας το πτωτικό κλίμα έναντι του ευρώ.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να προσφέρουν έναν νέο καταλύτη στους επενδυτές για να σορτάρουν το νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου αυτό το τρίμηνο. 

Η Capital Economics βλέπει κίνδυνο να επιστρέψει το ευρώ στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η RBC Capital Markets προβλέπει ότι το νόμισμα θα δοκιμάσει το επίπεδο του 1,02 δολαρίου έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Η επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής στην οικονομία της ευρωζώνης» συμβάλλει στην τόνωση των πτωτικών στοιχημάτων, δήλωσε η Κάρολ Κονγκ, στρατηγικός αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia. «Στον βαθμό που το ευρώ έχει υπεραγοραστεί, η αύξηση στα σορτς δεν ήταν πολύ περίεργη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v