Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «worst case» σενάριο του J. Dimon για επιτόκια στο 7%

Ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan προειδοποιεί ότι ο «κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος» για τον κίνδυνο νέων σημαντικών αυξήσεων επιτοκίου από τη Fed.

Το «worst case» σενάριο του J. Dimon για επιτόκια στο 7%

Ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για ένα χειρότερο σενάριο: τα επιτόκια αναφοράς της Federal Reserve να αγγίξουν το 7% και να έχουμε στασιμοπληθωρισμό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon σε συνέντευξή του στους Times of India.

«Εάν πρόκειται να έχουμε χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρχει άγχος στο σύστημα», δήλωσε ο Dimon κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη, για μια σύνοδο επενδυτών της JPMorgan. «Ο Warren Buffett λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν φύγει η παλίρροια. Αυτή θα είναι η παλίρροια που φεύγει».

Ο Dimon, ο οποίος είπε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ότι η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα είναι πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τη κοινή πεποίθηση ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξής της μετά από 5,25 ποσοστιαίες μονάδες αυξήσεων που οδήγησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,5% -το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αν και οι χρηματαγορές τιμολογούν μειώσεις από το επόμενο έτος.

Εάν το βασικό επιτόκιο ανέβαινε στο 7%, θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ήδη οι οικονομολόγοι βάζουν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 60% -και αυτό είναι πιο αισιόδοξο από την πρόβλεψη του Bloomberg Economics για ύφεση από φέτος.

Ένα ποσοστό 7% θα κατέστρεφε την πρόσφατη αισιοδοξία των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την ικανότητά τους να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση στην οικονομία, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πολύ χαμηλό στο 3,8% και σημάδια χαλάρωσης των τιμών.

«Η μετάβαση από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν "μη αύξηση". Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% αιφνιδίασε μερικούς ανθρώπους, αλλά κανείς δεν έπρεπε να βγάλει το 5% από τη σφαίρα των πιθανοτήτων», είπε ο Dimon.

«Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v