Κασκάρι: Η Fed θα χρειαστεί περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Στο 60% η πιθανότητα «ομαλής προσγείωσης», δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας. Μειώσεις επιτοκίων αν υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Κασκάρι: Η Fed θα χρειαστεί περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων
Νιλ Κασκάρι, αξιωματούχος της Fed

H Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και να τα κρατήσει σε υψηλό επίπεδο για κάποιον καιρό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, δήλωσε ο αξωματούχος της κεντρικής τράπεζας Νιλ Κασκάρι. 

«Αν η οικονομία είναι θεμελιωδώς πιο ισχυρή από ότι εκτιμούμε, αυτό θα σημαίνει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν λίγο περισσότερο και τότε να μείνουν εκεί για μεγαλύτερο διάστημα» τόνισε σε εκδήλωση στο Wharton School of Business.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Κασκάρι ανέφερε ότι αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει την επόμενη χρονιά όπως αναμένεται, η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει εκπλαγεί από το πόσο έχει αντέξει η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι μια «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ο Κασκάρι σημείωσε ότι υπάρχει 60% πιθανότητα μιας «ομαλής προσγείωσης» και στο σενάριο αυτό η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μία ακόμα φορά κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά υπάρχει και 40% πιθανότητα «απότομης προσγείωσης» όπου θα προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v