Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρενάρει ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Αισιόδοξα τα νέα. Στο 4,2% κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον Σεπτέμβριο, από 5,9% τον Αύγουστο. Είναι το πρώτο κρατίδιο που ανακοίνωσε στοιχεία και μία περιοχή που συχνά δίνει τάση για όλη τη χώρα.

Φρενάρει ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υποχώρησε στο 4,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 5,9% τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας ένα εθνικό ποσοστό περίπου σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, μια επιβράδυνση του πληθωρισμού θα ήταν καλά νέα για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν νωρίτερα ότι η αβεβαιότητα παραμένει και ότι ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν μηνιαία αύξηση 0,2%, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία στο Ντίσελντορφ.

Ερευνα του Bloomberg σε 24 οικονομολόγους προβλέπει ότι ο εθνικός πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει στο 4,6% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο από 6,1% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές προβλέπεται να έχουν αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 4,4% τον Σεπτέμβριο από 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που ανέφερε μετρήσεις για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία της μπορεί συχνά να είναι ένα σημάδι της τάσης του συνολικού ποσοστού, το οποίο θα ανακοινώσει η γερμανική στατιστική υπηρεσία αργότερα σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v